Promocija filma “30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope Jedinstvo Aide“ u...

Promocija filma “30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope Jedinstvo Aide“ u srijedu u Tuzli

Objavio: -

Četiri boda razlike bila su dovoljna da košarkašice Jedinstva Aide 22. marta 1989. godine postanu prvakinje Evrope. Ove godine raznim aktivnostima obilježeno je 30 godina od kako su košarkašice u Firenci pobijedile Primiđi rezultatom 74:70 i izborile ovu titulu koja ni dan danas nije zaboravljena. Svjedočanstvo o ovom historijskom rezultatu sadržaj je dokumentarnog filma „30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope“ koji će biti promovisan u srijedu u 19 sati u BKC-u u Tuzli.

Posljednjih desetak godin taj je rezultat bio potpuno zaboravljen. Onda smo ga uspjeli oživjeti za obilježavanje 20 godina i naravno narednih desetak godina su bile aktivnosti koje su podrazumijevale sjećanje na taj veliki rezultat, a kruna svega toga je izrada filma koji će ostati trajna kategorija i vječno će ostati zabilježeno da su te djevojke napravile rezultat koji će definitivno biti neponovljiv kada su ekipe u pitanju mislim da moja i ove naredne generacije to neće dočekati” – naglasio je Ibrahim Kozlić, režiser filma.

Kapiten legendarne generacije košarkašica te 89. godine bila je Mara Lakić Brčaninović, koja se danas sa sjajem u očima prisjeća te utakmice i svih momenata pobjede. Istakla je da je premijera filma najviše namijenjena građanima Tuzle, prvenstveno omladini kojoj ove djevojke trebaju biti uzor.

“Film svakako sadrži dokumentarnog. Stvari koje su se dešavale u vrijeme kada smo bile prvakinje Evrope, svih ljudi koj isu prošli kroz Jedinstvo, svih igračica, ttrenera i svih ostalih ljudi” – kazala je Mara Lakić Brčaninović, direktorica ŽKK Jedinstvo Dženex Tuzla.

Premijera filma održat će se u srijedu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, a očekuje se dolazak mladih sportista iz tuzlanskih klubova te ljubitelja sporta i građana koji će kroz ovaj film osjetiti čar pobjede i čar titule prvaka Evrope.