3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Promocijom knjige Srđana Puhala završen Festival #SlobodaNarodu u Tuzli

Promocijom knjige „Kako mladi u BiH opažaju protekli rat?“, autora Srđana Puhala završen je četvrti po redu Festival #SlobodaNarodu, koji je trajao od 11. do 13. oktobra u Tuzli.

Posjetioci su u utorak imali priliku da gledaju predstavu „Ugasimo svjetlo“ u Pozorištu mladih Tuzle, duo dramu o dvije starije žene Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života i one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego i da je njihov odnos pun međusobnih tajni i prećutkivanja.

Posjetioci Festivala imali su priliku i da prate panel diskusije i da uživaju u izložbi karikatura Marka Somborca, poznatog političkog karikaturiste. Prva panel diskusija nosila je naziv „Javno okupljanje u Tuzlanskom kantonu- gdje škripi?“ učesnici su bili: Merima Osmanović, Almasa Bečić, Srđan Puhalo i Mirela Biković. Vodila se zanimljiva diskusija o tome kako su ljudi spremni da budu glasni na društvenim mrežama, a sa druge strane nisu spremni da izađu na ulice i da lično i fizičkim prisustvom na događajima i protestima podrže određene inicijative.

„Kako je ne biti glavni grad? Izazovi i dileme provincije“, bio je naziv druge panel diskusije. Koji se animoziteti javljaju između glavnih gradova i provincija i zašto dolazi do različitih doživljavanja provincije i pozitivnih i negativnih, bila su samo neka od pitanja na panel diskusiji u kojoj su učestvovali: Kadrija Hodžić, profesor na Univerzitetu u Tuzli, Emina Žuna, aktivistica, spisateljka i psihologinja, Sarina Bakić, profesorica na FPN-u, Sarajevo, Mirza Mehmedović, profesor na Odsjeku za žurnalistiku, Tuzla, i moderator Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Koliko nam je bitna etničnost u svakodnevnom životu i na ličnom nivou, a koliko se ta situacija mijenja kada se ovo pitanje podigne na nivo kolektiviteta i države, tj. kada je upletena i politika bila je jedna od teza panel diskusije „Ima li multietničnost budućnost?“ na kojoj su učestvovali: Sinan Gudžević, publicista, Vehid Šehić, aktivista iz Tuzle, Aida Ćorović, aktivistkinja iz Beograda, a moderator je bio Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

Na kraju je održana panel diskusija „Budućnost ljevice“ čiji učesnici su bili Borko Stefanović, Jasmin Imamović, Sandra Kasunić, Dino Mustafić i moderator Damir Arsenijević. Da li je ljevica u krizi i šta možemo očekivati u budućnosti, zašto nije dovoljno organizovana i zašto pravi previše kompromisa, neka su od pitanja o kojima su diskutovali panelisti.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH i USAID-a, kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

POSLJEDNJE DODANO