15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Promovisana publikacija ”Pozitivnije”

Publikacija “Pozitivnije”, koja sadrži 50 pozitivnih priča građana i građanki tokom pandemije, predstavljena je u Sarajevu u prostorijama Networksa. Publikacija je rezultat programa “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” koji organizuje nevladina organizacija Humanity in Action.

Polaznice ovog projekta Aiša Avdić, Milica Čikić, Aleksandra Đukić i Ševala Huzejrović za cilj su imale da prikažu načine na koje su ljudi prevazilazili pandemiju i da je moguće i u kriznim situacijama doživjeti pozitivna iskustva.

Promociji publikacije su prisustvovali mnogobrojni građani i građanke, a nakon promocije publikacije održana je i kreativna radionica. „Kroz publikaciju „Pozitivnije“ smo htjele prikazati važnost održavanja međuljudskih odnosa kao jedan od načina da lakše prebrodimo usamljenost koju osjećamo. Potaknute idejom da je pandemija u velikoj mjeri izmjenila naš život i komunikaciju između ljudi, odlučile smo da naš projekat bude vezan za promovisanje pozitivnih ljudskih priča koje su se desile u ovom periodu. Naše pozitivne priče smo prikupljale prvenstveno putem društvenih mreža i preko naše web stranice, a objedinile smo ih u publikaciju“, kaže Ševala Huzejrović, jedna od kreatorica ove ideje.

Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladim je desetomjesečni program s ciljem obuke mladih aktivista, upoznavanja s demokratijom i ljudskim pravima. „U proteklih devet godina koliko provodimo ovaj projekat uz podršku National Endowment for Democracy, mladi na kreativne načine adresiraju i potiču promjene koje oni identifikuju, kako u svojim zajednicama tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve mlade da se prijave na novi ciklus projekta, a poziv će biti otvoren početkom oktobra ove godine za sve studente dodiplomskog studija”, navela je projektna koordinatorica Zarja Marković.

Svi građani mogu poslati priče o svojim pozitivnim iskustvima tokom pandemije na mejl [email protected] ili Facebook stranicu Pozitivnije. Kontakt osoba: Aiša Avdić, broj telefona: +387 61 756 431.

POSLJEDNJE DODANO