Prošireni aranžman s MMF-om neupitan, konačna odluka u septembru

Prošireni aranžman s MMF-om neupitan, konačna odluka u septembru

Objavio: -

Mehanizam koordinacije tema je koja je zaokupljala domaću javnost u sedmici na izmaku. Primjedbe na rješenje koje su usaglasili Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, sada ima Dragan Čović. Dogovora o mehanizmu još nema, a ni naznaka kad će biti usaglašen.

TV1 istražila je postoji li mogućnost da premijeri Denis Zvizdić i Fadil Novalić povuku potpise sa pisma namjere, jer su oni bili uslov za dogovor o mehanizmu koordinacije.

Pismo je otpremljeno nakon sastanka Dodik-Izetbegović, no već sutradan bilo je jasno da na priču o mehanizmu nije stavljena tačka. Ali jeste na pismo namjere.

Za Vladu Federacije stvar je završena i pregovori sa MMF-om idu dalje.

“Što se tiče samog pisma namjere, stavljanjem potpisa od dva nedostajuća potpisa, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije Novalića, stekli su se uslovi da nakon završenih internih procedura u Vašingtonu, dakle u centrali Međunarodnog monetarnog fonda, što se trenutno dešava, mi sad samo čekamo zakazivanje borda izvršnih direktora MMF-a, što očekujemo i vjerujemo da će se desiti vrlo vjerovatno u prvoj polovini septembra”, kaže za TV1 savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Republika Srpska je na sastanku Dodik-Izetbegović dobila svoje mjesto u mehanizmu, a time i pare MMF-a, uz uslov provođenja reformi. Postizanje dogovora podržali su i evropski zvaničnici.

“Sastanak od nedjelje sa Bakirom Izetbegovićem je bio upravo sastanak koji je na pravo mjesto vratio RS i to ne može niko da ospori”, rekao je Milorad Dodik.

“Mi smo samo riješili koordinacioni mehanizam i aranžman sa MMF-om i tome bismo se trebali svi obradovati”, stava je Bakir Izetbegović.

Obradovao se Dodik, jer RS teško može bez novaca MMF-a. Sada je nezadovoljan Čović, koji nije došao na sastanak u Konjic. HDZ traži da svoje mjesto u mehanizmu dobiju i kantoni. Nakon svega, BiH sada čeka odobravanje proširenog trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om teškog 550 miliona eura. Biće to vjetar u leđa za reforme.

“To je aranžman koji pruža podršku provođenju strukturalnih reformi tokom strukturalnog prilagođavanja, to je ono što se trenutno i dešava. Aranžman je na fonu reformske agende”, dodaje savjetnik premijera Fadila Novalića.

Aranžman sa MMF-om je deblokiran, ali se još ne nazire dogovor o mehanizmu koordinacije. Izetbegović je uvjeren da će dogovor biti postignut u narednim danima, u pregovorima sa vrhom HDZ-a.