Provedene mjere dale rezultate, smanjen broj oboljelih u FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U prethodnih sedam dana u Federaciji BiH testirano je 3238 osoba, od čega su 223 osobe bile pozitivne na COVID – 19. Ova statistika ide u prilog tome da Federacija slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima je neophodno povećati broj testiranja. Na dnevnoj osnovi bude obavljeno više od pet stotina testiranja osoba koji imaju simptome slične COVID – u 19. Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva tvrde da je epidemiološka situacija stabilna i da u jednom danu od korona virusa obole 32 osobe. Smanjen broj oboljelih u prethodnih sedam dana u odnosu na početak aprila rezultat je isključivo dobro provedenih mjera koje je, naglašavaju iz Federalnog kriznog štaba, potrebno još zadržati. Danas je Krizni štab potvrdio dodatnih 29 slučajeva zaraze COVID-19.

” Dakle već razgovaramo o jednom planu koji bi bio potencijalan kada tome dođe vrijeme, ali je jako bitno pogledati kako će se to dešavati u drugim zemljama, da taj trend slijedimo, da sve ovo što smo do sad uradili ne bi praktično nulirali.”, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Kada je riječ o smrtnosti, od COVID-a je u Federaciji do sad preminulo 26 osoba, a više od 60 posto je bilo iznad 65 godina. Ova kategorija je najugroženija zbog čega je kako je naglaž
eno, potrebno još zadržati mjere zaštite. Oporavljena je 61 osoba, a na kućnom liječenju je više od 400 osoba. Plan djelovanja u slučaju korona virusa je napravljen tako da se najblaži slučajevi oboljelih od COVID-a mogu liječiti i u kućnim uslovima.

“Kada govorimo o brojkama to se da na brzinu izračunati. Rekli smom da je danas aktivno oko 586 pacijenata sa COVID-om, 90 je na liječenju u bolnicama, još 30-tak se nalazi na liječenu u izolatorijama, onda ispadne da se oko 430 osoba liječi u kućnim uvjetima.”, dodao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najviše potvrđenih slučajeva je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Zapadno-hercegovačkom i Unsko-sanskom kantonu. Federalna vlada danas je usvojila dodatak Kriznom planu Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva koji se odnosi na strateške prioritete za postupanje sa slučajevima u odnosu na stepen ozbiljnosti i rizične faktore, epidemiološku situaciju i prioritete u zajednici, put upućivanja pacijenta i prioritete za testiranje pacijenta sa sumnjom na COVID-19 infekciju. Iz Federalnog kriznog štaba navode da je zdravstveni sektor u ovim uslovima proširen ali prioritetno usmjeren u borbi protiv korona virusa, te da akutni pacijenti ne trpe posljedice.