Prva grupa bh. hadžija stigla u domovinu: Sutra povratak hadžija sa područja Muftijstva tuzlanskog

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prva grupa sa 138 hadžija doputovala je jučer iz Medine na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Također, prema rasporedu kojeg je potvrdila Agencija za civilnu avijaciju Saudijske Arabije, predviđeno je da danas na Aerodrom u Sarajevo slete četiri aviona.

Povratak hadžija sa područja Muftiluka tuzlanskog planiran je u ponedjeljak, 19. augusta 2019. godine (avioni 7, 8 i 9).

Očekuje se da će na Međunarodni aerodrom u Sarajevo prvi avion sa hadžijama sa područja Muftiluka tuzlanskog sletjeti u 8:20 sati, drugi u 9:40 sati i treći avion u 20:10 sati.

Za sve hadžije obezbijeđen je prevoz sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu do džamije Kralja Abdulaha u Tuzli.

Plakao sam od sreće…

A porodice i prijatelji dočekali su pristigle hadžije u velikom uzbuđenju, čestitajući im obavljanje pete islamske dužnosti.

„Išao sam na hadž sa suprugom, sinom i kćerkom. To je nešto fascinantno što je jako teško opisati: susret s Ka’bom, a naročito rastanak s Ka’bom. Možda zvuči čudno, ali zaista, kada sam se selamio s Ka’bom, morao sam plakati“, kazao je za Zejnil Krupalija, hadžija iz Sarajeva.

Mugdin Halilović iz Kalesije je ove godine bio na hadžu sa svojom suprugom i poželio je svim vjernicima da dožive i budu u mogućnosti da ispune ovu dužnost.

„To je drugi svijet. Kada gledamo iz ugla vjernika, sve nas vuče Meka i Medina, da ih doživimo. Prvi ustici o Poslanikovoj džamiji, Ka’bi,  sve to treba opisati na drugačiji način. Odvojiti se i suzu pustiti. Osjećaji se pomješaju, prvo, iz želje da sve doživite, zatim zbog broja vjernika koji se nalaze oko tebe“, kazao je on.

Ove godine na hadždžu je bio i osmnaestogodišnji Muhamed Mehmedović, koji je izrazio nadu da će, uz Božiju pomoć, ponovo biti u mogućnosti da posjeti Ka’bu.

U utorak 20. i srijedu 21. augusta predviđeno je slijetanje po jednog aviona, čime će biti kompletiran dolazak svih 1680 hadžija iz BiH.