Prva izložba 16-togodišnje Kanite Mumić: Od malih nogu se bavim slikanjem

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od malih nogu, Kanita Mumić bavi se slikanjem. Još od osnovne škole želja joj je bila da postane umjetnik i maštala je kako će jednog dana upisati Akademiju likovnih umjetnosti. U prepunoj sali BKC-a TK Tuzla Kanita je sinoć predstavila svoju prvu samostalnu izložbu slika. Kako kaže, inspiraciju za slikanje nalazi u svemu oko sebe, a u porodici je prva umjetnica.

“Možda sam malo povukla na mamu. Niko u porodici se ne bavi profesionalno slikanjem, ja ću biti prva, ako Bog da” – naglasila je Kanita Mumić, umjetnica.

Šesnaestogodišnja Kanita, već sada sa kistom u ruci stvara čuda. Na njenim slikama možete osjetiti miris cvijeća, čuti zvuk riječne vode, jednostavno rečeno, njene slike su žive i ukoliko se i malo posvetite i uživite u njih, možete otputovati gdje god zaželite.

“U njenim slikama imate drveće koje se zrcali, imate živu i neživu prirodu, gdje osjetite da cvijeće miriše. Djevojčica se uistinu našla u ovom poslu” – kazao je prof. Fikret Jahić Vršanin, slikar.

Nesebičnu podršku davali su joj njeni profesori u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli, gdje Kanita pohađa drugi razred.

“Ako smo mi kao njeni profesori uspjeli da joj prenesemo i da joj pomognemo i podržemo u stotom dijelu njenog napretka, onda smo mi presretni” – istakla je Nermina Ibrić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla.

Na samom početku godine, uprava BKC-a TK Tuzla opredijelila se da izložbom mlade umjetnice započne sezonu. Kazali su da na mladima svijet ostaje i da će na ovakve i sve moguće načine podržavati mlade ljude i davati im doprinos u radu, jer je BKC jedan hram kulture.


“Mi jednostavno imamo dosta događaja tokom godine, ali ovo je sjajan početak galerisjke djelatnosti. Kaniti čestitam na vrhunskoj izložbi, ona je sebe ostvarila kroz ove vrhunske radove. Mislim da je pred njom sjajna budućnost i da će ona zaista brzo napredovati. Nadamo se da ćemo nakon ove njene prve samostalne izložbe imati priliku da je predstavimo bar još nekoliko godina u BKC-u Tuzla” – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktorice BKC TK Tuzla.

Izložba 16-togodišnje umjetnice Kanite Mumić ostat će otvorena do kraja januara.