Prva međunarodna Fraktalna kolonija u okviru Ljeta u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Fraktalni crtež je nova forma art terapije koja se primjenjuje u radu sa djecom i odraslima kojima, tvrde oni koji su se okušali u ovoj terapiji, tehnika crtanja fraktala omogućava da postanu zdravi i riješe svoje probleme u životu. Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima, a po prvi put ova terapija, zahvaljujuću udruženju Prijateljice stiže i u Tuzlu.

„Fraktalni crtež je jedna psihološka terapija koja pomaže da napravimo promjene u svom životu, ono što kroz život treba da mijenjamo, jer ne možemo u životu uvijek da budemo isti i ne možemo da ostanemo u zoni komfora ako želimo da rastemo iznutra“, izjavila je Zorica Petrović, psihološki savjetnik. 

U ovom udruženju od novebra prošle godine djeluje Fraktalni klub koji okuplja osobe koje su prošle edukaciju iz fraktalnog crtanja.

„Družimo se jednom mjesečno i radimo grupne fraktale, kako za člnaove našeg kluba, tako za institucije i druge osobe koje su u stanju potrebe“, kazala je Altaira Krvavac, direktorica Udruženja Prijateljice.

Dvije radionice na kojima će biti predstavljene metode fraktalnog crteža bit će održane u prostorijama Udruženja Prijateljice u Slavinovićima a nakon što učesnici nacrtaju grupni fraktalni crtež on će kao poklon biti uručen dječijem onkološkom odjeljenju Kliničkog centra Tuzla. Radionica će biti održana i na kompleksu Panononskih jezera a priliku za učešće imali su prosvjetni radnici, defektolozi, ali i zainteresovani građani.

„Ovom prilikom pozivamo svo građanstvo, djecu, mlade, odrsle, da nam se pridruže, da se oprobaju u ovoj novoj formi art terapije u fraktalnom crtežu i da dođu na jezero, nadam se da će nas vrijeme poslužiti“, izjavila je Lejla Redžepagić, koordinatorica Centra za djecu u Udruženju Prijateljice.

Tehnika crtanja fraktala ne utječe pozitivno samo na oporavljanje od bolesti i različitih negativnih stanja. Ona također daje odgovore na pitanja kako upoznati samog sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvijesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na novu razinu u razvoju. Održavanje radionice planirano je u subotu 14. septembra na Panonnici u periodu od 10 do 14 sati.