Prva sedmica Nove godine za sobom ostavila više cijene nafte

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvoj sedmici nove godine snažno porasle, nakon lanjskog oštrog pada, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini i da će se rast najvećih svjetskih gospodarstava stabilizirati.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 9,3 posto, na 57,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,8 posto, na 47,95 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prvoj sedmici nove godine cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka.

To se, među ostalim, zahvaljuje nadi ulagača da će se rast najvećih svjetskih privreda stabilizirati, što bi izazvalo i jačanje potražnje za energentima.

Trgovce je ohrabrila i najava da će se u Pekingu 7. i 8. januara nastaviti pregovori između SAD-a i Kine o rješavanju trgovinskih sporova.

Uz to, nedavno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka 2019. godine.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a neovisni proizvođači za 400 tisuća barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

Tržište će, kažu analitičari, pozorno pratiti provedbu te odluke u siječnju. Irak, koji je u prošlom ciklusu smanjenja proizvodnje odugovlačio s provedbom dogovora, objavio je da će poštivati najnoviju odluku.

Reutersovo istraživanje pokazalo je da je proizvodnja OPEC-a već u decembru smanjena za 460.000 barela dnevno.

‘Prevladava dojam da OPEC ispunjava obećanje o smanjenju proizvodnje’, kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Očekuje se i smanjenje proizvodnje u SAD-u, nakon što je krajem prošle godine dosegnula rekordnih 11,6 milijuna barela dnevno, pa je SAD postao vodeći svjetski proizvođač nafte, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Na mogućnost smanjenja proizvodnje u SAD-u ukazuje podatak tvrtke Baker Hughes da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih 8, na ukupno 877 postrojenja.

Doduše, to je znatno više nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je bilo oko 740, no mnogi analitičari procjenjuju da će u ovoj godini, po prvi put nakon tri godine, u SAD-u biti smanjen broj aktivnih postrojenja.