15 C
Tuzla
22.07.2024.

Prvačići čiji roditelji su nezaposleni danas dobili ruksake i školski pribor

Nevladina organizacija Mercy iz Sjedninjenih američkih država i ove godine implementirala je projekat „Sretan prvačić“ koji za cilj ima obezbijediti ruksake i školski pribor za prvačiće u 12 osnovnih škola u Tuzli čiji roditelji su nezaposleni.

„Preko 190 učenika je dobilo ruksake i povratna informacija koju smo dobili je vrlo pozitivna, roditelji su zadovoljni, jer su ruksaci kvalitetni i bit će im duže od godinu dana“, izjavio je Ghassan Husni, predstavnik Mercy USA.

Čak polovina od ukupnog broja prvačića u Osnovnoj školi Slavinovići danas je dobila nove ruksake i školski pribor.

„Mi smo ove godine upisali 65 učenika, odnosno tri odjeljenja prvih razreda i ove godine 39 učenika ispunjava uslove za dodjelu ruksaka. Ruksaci su veoma kvalitetetni i na tržištu im se kreće cijena od 100 do 120 KM. Nadamo se da će u narednom periodu naše resorno ministarstvo uzeti učešće i da u narednom periodu ovaj projekat proširimo na sve škole u gradu Tuzla“, kazao je Mirsad Muhamedbegović, direktor OŠ Slavinovići.

Da se radi o značajnom projektu koji olakšava roditeljima pripremu djece za školu, govori i podatak da su svi prvačići u OŠ Simin Han dobili ruksake i školski pripor jer među ovom djecom nema nijedno koje ima zaposlene roditelje.

„Na žalost u školi Simin Han uz temečljitu provjeru nijedan od roditelja nije zaposlen, tako da je naša škola dobila ruksake za sve prvačiće. Ovu priliku želim da iskoristim da se zahvalim organizaciji Mercy. Hvala im na pomoći za naše prvačiće“, istakao je Senad Osmanović, dorektor OŠ Simin Han.

Iako je način odvijanja nastave do prije nekoliko dana bio neizvjestan, sve škole na području TK su se uveliko spremale za mogući početak školske godine te prilagođavale novom načinu rada. Tako je i sa tuzlanskim školama.

„Mi smo za sada dobili određena sredstva za dezinfekciju škola, nešto smo se i sami snašli, nadamo se da će to biti u većim količinama u narednom periodu. U svakom slučaju čekamo preciznije informacije šta i kako krenui u novu školsku godinu“, kazao je Mirsad Muhamedbegović, direktor OŠ Slavinovići.

Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK kazao je da su prema saznanjima ministarstva  sve škole i osnovne i srednje škole su spremne, spremno isčekuju svoje učenike, željno ih čekaju jer žele da s njima rade riječ na riječ, a ne preko online platforme.

Ove godine ministarstvo je svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole obezbijedilo udžbenike.

Vezane vijesti

TUZLA