23 C
Tuzla
24.07.2024.

Prvi izvori zaraze su u uredskim prostorima gdje se ne provode mjere

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da se većina novooboljelih od koronavirusa zaraze na poslu te da su prvi izvori zaraze u uredskim prostorima gdje se nerijetko ne provode higijensko-epidemiološke mjere.

Poručila je svim pravnim i fizičkim subjektima, ako već nisu, da hitno donesu krizne planove kojim će uskladiti rad sa epidemiološkom situacijom te naglasila da nepoštivanje te naredbe podliježe prekršajnoj odgovornosti.

Kao drugi najveći izvoz zaraze, Pilav je navela ‘importovane’ slučajeve, najviše iz Srbije, zatim Skandinavije, Holandije i Njemačke te je savjetovala da BiH ponovo uvede obaveznu samoizolaciju za građane koji dolaze iz rizičnih zemlja.

Pilav je naglasila da broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u KS iznosi 1.101, a da su izliječene 2.093 osobe. U protekla 24 sata broj novozaraženih iznosi 53, zabilježen je jedan smrtni slučaj, oporavila se 121 osoba, a testirano je 382 uzoraka.

Dodala je da broj hospitaliziranih trenutno iznosi 29 te da niko nije na respiratoru, a da je iz bolnice otpušteno devet pacijenata.

Pilav je naglasila da 81,3 posto zaraženih pripadaju porodičnim klasterima, a manje od 20 posto lokalnoj transmisiji.

– U momentu kada smo popustili restriktivne mjere, pojavio se veći broj zaraženih, što je i očekivano, ali trenutno bilježimo pad, što znači da su se građani počeli pridržavati propisanih mjera – navodi Pilav te dodaje da se virus ne može staviti pod kontrolu, već se mogu samo ‘presijecati putevi epidemije’.

Pilav je zaključila da broj novooboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 10,37, da je broj izliječenih veći od broja aktivnih te da je aktivnost virusa podjednako prisutna u cijelom kantonu.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA