1.7 C
Tuzla
06.12.2023.

Prvi rezultati kampanje “Stop švercu”

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, kao i druge robe ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 152.000 KM.

U samo mjesec i po dana kampanje „Stop švercu“ na otvorenu liniju Uprave za indirektno oprezivanje stiglo je 182 poziva. Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj 2019. godini na otvorenu liniju UIO stiglo je ukupno 223 poziva.

U okviru operativne akcije „Virdžinija“ koja je usmjerena na sprječavanje krijumčarenja i nedozvoljene trgovine duhanom i duhanskim prerađevinama, na području općine Pelagićevo, ovlašteni službenici UIO su u putničkom motornom vozilu, pronašli i privremeno oduzeli veću količinu sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije. Na osnovu instrukcije dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i naredbe Suda, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, te je tom prilikom pronađeno 387,5 kg sitno rezanog duhana.

U dvije odvojene akcije koje su provedene od strane ovlaštenih službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, kod 9 fizičkih lica koja su bila predmet kontrolnih aktivnosti pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhana i cigareta. Ukupna količina privremeno oduzetog duhana iznosila je 116 kg i privremeno je oduzeto 3.768 paklica cigareta.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na području Brčko Distrika BiH pronašla su veću količinu robe stranog porijekla za koju odgovorno lice u pravnom licu nije posjedovalo zakonom propisanu dokumentaciju. Privremeno je oduzeto 625 pari patika, 7.500 zaštitnih maski i 100 pari hlača.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

U samo mjesec i po dana kampanje „Stop švercu“ na otvorenu liniju Uprave za indirektno oprezivanje stiglo je 182 poziva. Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj 2019. godini na otvorenu liniju UIO stiglo je ukupno 223 poziva. Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete i određene količine duhana i cigareta koji su se prodavali bez da su obilježeni akciznim markicama UIO. U nastavku dajem ukupan pregled rezultata kampanje „Stop švercu“:

–          Ukupno je zaprimljeno 182 poziva na otvorenu liniju;

–          Privremeno je oduzeto 743,50 kg duhana;

–          Privremeno je oduzeto 28.751 paklica cigareta i

–           Privremeno je oduzeta jedna mašina za rezanje duhana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivamo građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti.

Vezane vijesti

TUZLA