11 C
Tuzla
04.10.2023.

Prvi sastanak Radne grupe za sigurnosne pripreme održavanja Općih izbora u BiH

Radna grupa za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini vezanih za provođenje Općih izbora u BiH 2022. godine održala je u Sarajevu prvi sastanak na kojem su razmatrane aktivnosti agencija u vezi s izbornim procesom i budućim načinom razmjene informacija, odnosno sigurnosnim pripremama za održavanje izbora.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je 04.05.2022. godine, donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a koji će se održati 02.10.2022. godine.

Kako je Izbornim zakonom BiH propisana obaveza institucija vlasti na svim nivoima da pruže pomoć organima nadležnim za provođenje izbornog procesa, ministar sigurnosti BiH je u cilju osiguranja atmosfere koja će garantovati maksimalan stepen sigurnosti tokom čitavog izbornog procesa, donio Odluku o imenovanju Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Općih izbora u BiH 2022. godine.

Članovi Radne grupe su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Centralne izborne komisije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Policije Brčko distrikta BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova/Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo.

Zadatak Radne grupe je da prati i analizira stanje sigurnosti na području BiH, sugeriše neophodne smjernice za postupanje agencija za provođenje zakona u BiH i poduzima blagovremene poslove koordinacije putem agencija za provođenje zakona.

Također, ova radna grupa ostvaruje kontinuiranu saradnju sa odborima/štabovima akcije za sigurnost Općih izbora u BiH formiranim od entitetskih/kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH, a u cilju postizanja maksimalnog stepena sigurnosnih uslova za neometano održavanje izbornog procesa u BiH 2022. godine.

Veliku zainteresiranost za sigurnost izbora kao i praćenje ovog procesa izrazio je i EUFOR, čiji predstavnici su prisustvovali sastanku te izrazili interes da kao posmatrači prisustvuju budućim sastancima Radne grupe, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO