20 C
Tuzla
04.07.2022.

Prvih 30 dana Vlade TK: Šta je urađeno i šta se planira uraditi?

Od kada je 28. februara imenovana nova izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, od ukupno 18 ciljeva i mjera koje su predstavljene u ekspozeu premijera, realizovano je njih pet. Istaknuto je to na prezentaciji rezultata rada Vlade kantona u prvih 30 dana od preuzimanja vlasti.

„Sa ponosom možemo reći da smo od 18 mjera nekoliko njih do sada realizovali, a za najveći dio njih stvorili smo sve pretpostavke koje su potrebne da se nastave realizacije tih mjera. Pretpostavke koje se tiču donošenja i izmjena dopuna određenih zakonskih reguliativa osiguranja sredstava. Nakon što donesemo Izmjene i dopune Budžeta TK odnosno rebalans imat ćemo priliku da nastavimo realizirati sve te mjere koje smo odredili kao prioritete “ rekao je  Irfan Halilagić, premijer TK

Jedan od prvih koraka nove skupštinske većine bio je stavljane van snage Odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika koju je usvojila prethodna skupštinska većina. Posebno važnim u Vladi smatraju povećanje boračke egzistencijalne naknada za nezaposlene demobilisane borce u iznosu od 20 posto.

Isto tako bavili smo se bavili smo se poskuljenjima, naročito onih stvari koje koriste RVI i invalidit, a to su svi dodaci koji su vezani za proteze, ulošci, čarape” naglasio je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Novi saziv Vlade TK ističe da su po dolasku na vlast uspjeli povećati dječiji dodatak za 50 posto kao i izglasati Izmjene i dopune Zakona vezanih za porodiljske naknade majkama porodiljama.

Kada je riječ o oblasti zdravstva u dosadašnjem radu novog saziva Vlade TK, postignut je napredak u informtizaciji zdravstva, a omogućena su i veća prava oboljelima od celijakije.

„Prva mjera je povećanje mjesečne naknade za oboljele od celijakije gdje je prvobitno u ZZO bilo predviđeno od 50 km mjesečno za sufinansiranje nabavke hrane i odlukom ministarstva zdravstva , povećano je za 60 posto, a to je 80 KM mjesečno, kao i da je završena prva faza za izdavanje elektronsih knjižica a to je potpisivanje kolektivnog ugovora sa softverskom kompanijom, nakon čega se očekuje izdavanje prvih elektronskih zdravstvenih knjižica, a kasnije i e recepata” zaključila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Vlada je također  u prehodnom periodu radila na usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obrazovanju odraslih, Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o predškolskom  odgoju i obrazovanju, te na rješavanju problema zagrijavanja Osnovne škole Miladije. Omogućeno je i stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata za šta će u rednom periodu biti izdvojeno 500 hiljada KM. Istaknuto je da će Vlada TK svakih 30 dana blagovremeno obavješavati javnosti i građane o realizovanim mjerama i ciljevima, ali i o narednim koracima.

 

 

POSLJEDNJE DODANO