23.9 C
Tuzla
27.05.2022.

Prvomajsko okupljanje: U Sarajevo sutra stiže 500 rudara

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH (FBiH) Sinan Husić najavio je da će oko 500 rudara sutra doći u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor, prenose agencije.

Ove godine rudari se okupljaju pod sloganom “Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH”.

“Na konstantan pritisak, težinu i ozbiljnost tog posla prošle godine smo odgovorili da će nova generacija sindikalnih predstavnika radnika u rudnicima pokušati prvomajsko okupljanje članova Sindikata učiniti tradicionalnim”, rekao je Husić.

Planirano je da se organizuje prvomajska šetnja sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, koja bi prošla pored zgrade Vlade FBiH i završila kod upravne zgrade “Elektroprivrede BiH”, tako da će rudari iskoristiti priliku da, povodom Međunarodnog praznika rada, još jednom kažu šta očekuju i na čemu insistiraju.

Husić se nada da rudari u narednom periodu neće biti primorani na masovnije okupljanje radnika iz rudnika u FBiH, kao u novembru prošle godine, kada su bili primorani da svoja prava traže masovnim okupljanjem i štrajkom.

RTV Slon/Tuzlainfo.ba

POSLJEDNJE DODANO