27 C
Tuzla
18.07.2024.

Puhalo: Sankcije SAD su simbolička poruka vlastima u RS

Nakon što su SAD zbog koruptivnih aktivnosti koje ugrožavaju stabilnost BiH pooštrile sanckije predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku, te bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji, te predsjedniku političke stranke PDA Mirsadu Kukiću zbog umiješanosti u značajnu korupciju, članovi Naše stranke koji su koalicioni partneri PDA, SDP i SBB u sastavu aktuelne Vlade TK, zatražli su da Kukić podnese ostavku na poziciji predsjednika stranke.

Sastanak koalicionih partnera održan je u četvrtak 13. januara na kojem je Kukić najavio svoje povlačenje sa mjesta predsjednika stranke kako bi bilo omogućeno programsko funkcionisane koalicije u Tuzlanskom kantonu. Iz dana u dan pristižu reakcije sa svih strana na uvedene sankcije koje prije svega podrazumijeva zabranu ulaska u SAD.

Ja mislim da je ovo samo početak, da je ovo samo jedna simbolička poruka vlastima u RS, šta mogu očekivati u narednom periodu od SDA i da u ovom trenutku nismo ni svjesni u kom pravcu to može sve otići prije svega mislim na građane jer oni veoma malo znaju o mogućim posljedicama ovih sankcija”, kazao je Srđan Puhalo, politički analitičar.

Sanckije podrazumijevaju da je sva imovina koja se nalazi u SAD blokirana, te da se mora prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine, a zbog povezanosti sa Miloradom Dodikom, na listi sankcija našla se i Alternativna televizija koja se nalazi u privatnom vlasništvu kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom.

Iz ATV navode kako su uvedene sanckije napad na medijsku slobodu, ali i demokratiju, no s tim riječima se ne slaže politički analitičar Srđan Puhalo.

ATV je daleko od onoga što se zove profesionalno i pošteno novinarstvo i toga su mnogi u RS svjesni i teško je prihvatiti tezu da je to udar na slobodu govora medija, ali s druge strane moramo imati na umu da je to privatna tv i da ona ima takvu uređivacku politiku koju su sami kreirali i sami izabrali i da je ta uređivacka politika bliska partijama na vlasti u RS a o profesionalizmu bi se dalo raspravljati”, ističe Puhalo.

Puhalo ističe kako su reakcije SNSD- a očekivane s obzirom na to da vlast u Republici Srpskoj pokušavaju minimalizovati navedene sankcije, te ih prikazati kao manje bitne. S druge strane, postavlja se pitanje šta se dešava unutar vlasti i kakav će njihov odgovor biti u narednom periodu.

Što se tice opozicije ona, to je nisam siguran koliko je iskrena ali nisu za sanckije i gnušaju se tih sanckija odnosno voljeli bi i naglašavaju da vlast u RS trebaju da mijenjaju građani i da su oni ti koji su spremni da ih vode u te promjene što je negdje sa tog stanovišta politike očekivano”, kazao je Srđan Puhalo, politički analitičar.

Sankcije uvedene zbog Dodikovih destabilizirajućih koruptivnih aktivnosti, te pokušaja narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma zbog vlastitih interesa, a koje ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona, izazvale su mnogo reakcije koje podstiču na donošenje novih Odluka u narednom periodu a koje će biti usmjerene na jačanju mira i stabilnosti BiH, ali i borbe protiv endemske korupcije koja uništava našu državu.

Vezane vijesti

TUZLA