Obojimo dan u ljubičasto – Studenti medicine iz Tuzle obilježavaju Svjetski dan prijevremeno rođene djece

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Puštanjem ljubičastih balona ispred Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“ Tuzla u pratnji svoje profesorice dr. Fahrije Skokić žele da razviju svijest o važnosti obilježavanja 17. novembra Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. Ovogodišnja tema obilježavanja ovog dana je „Rođeni prerano: Obezbjeđivanje prave njege u pravo vrijeme i na pravom mjestu“.

Svake godine na svjetskom nivou prijevremeno je rođeno 15 miliona beba. Ovaj dan predstavlja razvoj svijesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošće, o informisanju o jednostavnim, a djelotvornim rješenjima i o saosjećanju za članove porodice prijevremeno rođene bebe. Bosna i Hercegovina na međunarodnim listama se nalazi na 130. mjestu sa prevalencom prijevremeno rođenih beba od 7,3 do 7,9 %.

Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok velikog broja prijevremenih rođenja. Poznato je,
međutim, da je medicinska skrb izuzetno bitna. U zemljama u razvoju koje se bore s velikom
učestalošću zaraznih bolesti, lošim zdravstvenim statusom stanovnika i nemaju razvijenu
zdravstvenu infrastrukturu, rizik za prijevremeni porod među najvećima je na svijetu. Jednako
problematičan je i nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno
rođenog djeteta.

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – Lokalni komitet u Tuzli kao i Klinika za dječije bolesti Univerzitetsko Kliničkog Centra Tuzla prepoznaju važnost ovog dana, te pozivaju sve da ovaj dan obojimo u ljubičasto, boju najmanjih heroja u čijim malenim grudima kuca najveće i najhrabrije srce.