15 C
Tuzla
22.07.2024.

Puštene u rad dionice vodovodne mreže u južnom dijelu Gradačca

Svečano otvaranje dijela južnog vodovoda “Domažić” u sklopu projekta “Vodosnabdojevanje Gradačca”, koji se odnosi na naselja Kerep i Zelinja Donja u Gradačcu, održano je u četvrtak uz brojne kulturno – zabavne i sportske manifestacije, u sklopu obilježavanja “Dana Grada Gradačac”.

Kroz ovaj projekt planirano je do kraja 2022. godine stvoriti uslove za priključenje novih 3.500 korisnika vodovodne mreže i 1.250 korisnika kanalizacione mreže.

Implementacijom projekta ukupno će biti izgrađeno 105 km vodovodne mreže, 40 km kanalizacione mreže te će biti rekonstruisano 40 km vodovodne mreže u urbanom dijelu grada. Od ranije je u funkciji prečistač otpadnih voda.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je istakao da na taj način rješavaju najveći problem na ovom području, a to je nedostatak pitke vode.

”U proteklom periodu, zahvaljujući kreditnom aranžmanu i donatorskim sredstvima uspjeli smo da izgradimo oko 70 km vodovodne mreže i danas u mjestu Kerep puštamo u rad pumpnu stanicu koja ima ulogu da tu vodu distribuira dalje u vodovodnu mrežu na naseljenim mjestima”, kazao je Dervišagić.

Ukupna vrijednost projekta je oko 30 miliona KM.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA