25 C
Tuzla
21.09.2023.

Put do vakcine u BiH popločan politikom

Bosna i Hercegovina (BiH) vakcinu protiv korona virusu nabavljat će kroz COVID-19 Globalni pristup vakcinama kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine (GAVI).

Već su pokrenuti planovi s Evropskom unijom (EU) o zajedničkom nabavljanju vakcine, međutim u entitetu Republike Srpska (RS) pominje se i kupovina vakcine najavljene iz Rusije.

Konačnu odluku o upotrebi vakcine u BiH trebala bi imati Agencija za nabavku lijekova BiH, ali BiH još nema plan vakcinacije stanovništva.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) na pitanje da li je BiH krenula u proceduru rezervisanja potencijalne vakcine, kako će se one nabaviti i koje su procedure za njen odabir, te postoji li plan vakcinacije građana, naveli su da su Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja socijalne zaštite Republike Srpske imenovala predstavnike koji će učestvovati na tehničkim sastancima u okviru navedene zajedničke akcije koju su pokrenule Svjetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI ).

Dodaju i da su već održane određene konsultacije u vezi programa zajedničke nabavke sa zemljama EU, gdje je potvrđeno da će “svaka država imati jednak pristup nabavci i da će se za sve države osigurati 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika”.

Iz Ministarstva civilnih poslova napominju i da predstavnici Bosne i Hercegovine učestvuju u radu Komiteta Evropske unije za zdravstvenu sigurnost (EU Health Security Committee – HSC), na kojem je 21. jula usvojen Nacrt plana vakcinacije EU za COVID-19, kojim su definisane i prioritetne grupe koje će se uzeti u obzir prilikom vakcinacije.

“Prioritetne grupe koje će se uzeti u obzir su prvenstveno zdravstveni radnici, ranjiva populacija s relevantnim hroničnim bolestima, gojaznošću, hipertenzijom i stariji od 70 godina, njegovatelji starijih, stariji od 64 godine te zdrava populacija između 18 i 64 godine te radnici u kritičnim javnim službama poput učitelja i radnika u javnom prevozu”, navodi se u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH.

Bez odgovora je ostalo pitanje da li je BiH izdvojila ili rezervisala sredstva za nabavku potencijalne vakcine, a nije jasno ni na koji način će entiteti rješavati ovo pitanje.

Komplikovan sistem odlučivanja i nadležnosti usporit će nabavke?

BiH je već jednom pokazala svoju nespremnost kada je propustila da u okviru Sporazuma Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera, odnosno zajedničkog tendera zemalja EU, nabavi lijek remdesivir, za liječenje oboljelih od korona virusa.

Tada je zakazao komplikovani sistem nadležnosti i odlučivanja, jer je zdravstveni sistem u nadležnosti dva bh entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko Distrikta s tim da određene nadležnosti u oblasti zdravstva imaju i kantoni u Federaciji BiH.

Rješavanju pitanja nabavke vakcine i vakcinacije ne doprinose ni izjave entitetskih zvaničnika, poput one Radovana Viškovića predsjednika Vlade Republike Srpske. On je 12. avgusta na press konferenciji u Banjaluci izjavio da je “Vlada RS ponudila avans kako bi vakcina protiv korona virusa koja je registrovana u Rusiji bila obezbijeđena na vrijeme”.

Profesor doktor Jasenko Karamehić, internista subspecijalista kliničke imunologije, smatra da nije dobro da “bilo ko u BiH nabavlja ovu vakcinu”.

“Prosto zato što je BiH jedna epidemiološka cjelina. To je politika i politika je duboko ušla u zdravstvo i medicinu i zato ovdje mnogo toga ne štima. Nije uredu da dvije cjeline jedne države rade šta hoće. Potpuno disharmonično”, komentira Karamehić i dodaje da BiH treba nabaviti najbolju vakcinu koja će proći stroge protokole i sve faze testiranja.

Iz Kriznog štava FBiH kažu da će BiH slijediti upute EU, kad je riječ o nabavljanju vakcine.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, kazao je u intervjuu za RSE, 3. avgusta, da su “razgovori počeli”.

“Mi očekujemo da bi čak prva dozvola za upotrebu vakcine mogla da bude krajem novembra. Znamo da su već određene kompanije ušle u treću fazu ispitivanja efikasnosti vakcine. Mi, kao Federalno ministarstvo zdravstva, već smo otpočeli određene razgovore i nadamo se da ćemo uspjeti obezbijediti dovoljne količine i vakcinu na vrijeme, da ćemo ući s ostalim zemljama koje budu nabavljale vakcinu, što prije, naravno. To će biti naš glavni cilj i bit će nam glavni cilj da vakcina koja se nabavlja bude sigurna i efikasna”.

Rusija je prva zemlja koja je objavila da je registrovala vakcinu protiv korona virusa, ali je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila sumnju u ovu vakcinu “zbog skraćenog režima sigurnosnih ispitivanja, kojim je preskočena takozvana faza 3 koja obično traje mjesecima”.

Nadležnost prilikom odobravanja vakcine koja će se koristiti u BiH i kontrolu njenog kvaliteta ima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. U odgovoru koji su nam dostavili navode da bilo koja vakcina u BiH može ući na dva načina.

“Jedan je na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ili na osnovu dozvole za uvoz ove Agencije. Ako za vakcinu nije data dozvola za stavljanje u promet, tada se deklariše kao neregistrovan lijek i u BiH može ući putem interventnog uvoza, odnosno na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja”.

Izvor: RTV SLON /slobodnaevropa.ba

  

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO