PzP GO Tuzla: Nova naredba Kriznog štaba će baciti na koljena realni sektor

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Platforma za progres Tuzla smatra diskriminirajućom i nedorečenom Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata na tom području, do 20:00 sati, bez obzira da li se radi o zasebnim ili objektima u sklopu javnog objekta.

Ugostiteljski sektor na koga se odnosi ova naredba je i do sada trpio velike posljedice i nedosljednost u sprovođenju raznih mjera, a ovakvom odlukom se stavlja u dodatno težak položaj. Ukazujemo na činjenicu da pojedini ugostitelji nisu bili dovoljno disciplinovani u poštivanju dosadašnjih mjera, ali ni inspekcijski adekvatno sankcionisani, zbog čega su danas svi prisiljeni snositi posljedice. Tu veliku krivicu snose inspekcijske službe koje nisu kažnjavale konkretne ugostitelje nego su im njihove mjere i novčane kazne često bile neznatan trošak, a najmanje propagirane kao opomena uslijed ugrožavanja javnog zdravlja.

Ujedno, želimo naglasiti da uvođenje mjera, čije će posljedice ovaj put najviše osjetiti ugostitelji, treba podrazumjevati i određene olakšice u radu. Olakšice mogu biti razne i sa raznih nivoa vlasti, no svjedočimo da iste izostaju na svakom od njih.

Podsjećamo, svi amandmani, kao i prijedlozi Platforme za progres koji su išli u okviru javne rasprave za Budžet Grada Tuzla, a ticali su se izdvajanja za ublažavanje posljedica Korona virusa, su odbijeni. To je najplastičniji primjer neodgovorne politike prema malim privatnim preduzećima i obrtima!

Izražavamo zabrinutost da donesena naredba Kriznog štaba TK neće umanjiti broj oboljelih od Covid – 19, nego baciti na koljena realni sektor od koga već godinu dana jedva preživljava nekoliko desetina hiljada naših sugrađana, navodi se u saopćenju.