6 C
Tuzla
25.09.2022.

Radi se na unapređenju vanjskotrgovinske razmjene Republike Iran i TK

Podići izvoz iz Tuzlanskog kantona u Iran, kao i uvoz iz Irana u naš kanton obostrani je cilj predstavnika Kantonalne privredne komore Tuzla i ambasade Republike Iran čiji prvi savjetnik je danas posjetio Tuzlu. Tuzlanski kanton zainteresovan je za uvoz agruma iz Irana, dok ovoj republici želi ponuditi nastavak saradnju na polju izvoza pilećeg mesa, proizvoda drvne industrije, proizvoda iz elektro industrije i obnoviti saradnju na polju izvoza koksa.

„Prošle godine Tuzlanski kanton je uvezao negdje 580 000 voća iz Republike Iran. Mi želimo da to ove godine povećamo. Uticaj pandemije se osjetio i ove godine smo ukupno uvezli oko 60 000 i zato smo danas tu da bi podigli taj nivo“ – naglasio je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla.

U Iran je prošle godine samo iz iz drvne industrije ostvaren izvoz od 1 300 000 KM, dok je ukupna vrijednost izvezene robe iznosila 4, 7 miliona. Već duže vrijeme pregovara sa o plasmanu pilećeg mesa iz Tuzlanskog kantona što će biti i jedna od tema video konferencije koja je najavljena.

„Zaključak današnjeg sastanka i susreta je bio taj da ja u narednoj sedmici obavim razgovore sa predsatvnicima Privredne komore Islamske Republike Iran vezano za održavanje video konferencije koja bi s etrebala održati naredne sedmice a kojoj bi prisustvovali predstavnici kantona Tuzla i republike Iran” – kazao je Jaber Vasigh, prvi savjetnik ambasade Irana.

Privrednici koji uvoze robu iz Irana, prvenstveno voće i orašaste plodove zatražili su od predstavnika ambasade Irana da na vidookonferenciji bude pokrenuto i pitanje direktnog uvoza bez posrednika, čime bi znatno smanjli troškove.

 

POSLJEDNJE DODANO