Raditi i/ili studirati pitanje je sada: ”Studenti ne žele raditi, oslanjaju se na roditelje”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kao četrnaestogodišnjak Nedim Selimović je napisao svoje prve tekstove o sportskim velikanima. I njegova ljubav prema sportu od tada nema granica, a trenutno bilježi najljepši epilog: Nedim je zaposlen kao sportski novinar na jednom od najčitanijih portala. Upornost je njegov glavni adut, a ona ga je učinila kako uspješnim studentom tako i sportskim novinarom. Raditi i studirati kaže nije lako – ali se ipak može!

”Kada se dobro planira vrijeme može se sve isplanirati i nije jednostavno treba razmišljati i nekoliko dana unaprijed kako bi se sve uskladilo, ali ako imate želju možete to uraditi i samim tim i zaraditi… obzirom da studentski život nije nimalo jeftin,” objašnjava Nedim Selimović, student II ciklusa studija na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

A da studentski život nije jeftin pokazuje i podatak da je studentu koji stanuje u Tuzli potrebno skoro pet hiljada maraka za jednu akademsku godinu. Bilo da je riječ o dvije, tri ili čak osam hiljada maraka, koliko košta studiranje na privatnom fakultetu – čini se da postaje običaj da se studenti isključivo oslanjaju na budžet svojih roditelja. Nedim smatra da to nije dobro, obzirom da to nije samo otežavajuća okolnost roditeljima, nego i samim studentima po završetku studija. ”Studenti vrlo rijetko rade nešto mimo studiranjai onda kada završe fakultet suoče se sa realnošću da imaju diplomu, a da im nedostaje radnog iskustva kako bi svoje znanje implementirali u stvarnosti,” priča Nedim.

Mladi su apatični?

Ipak posao u BiH, dobro je poznato, nije lako naći – pa zbog toga više od 60% mladih u BiH ne radi. No, Nedim, ali i njegova kolegica Emina Rahmanović dokaz su da je to itekako moguće. Emina je tokom studiranja radila u marketinškoj agenciji, radila je i kao koordinatorica na festivalima, ali i kao promoterka.

”Mogu da kažem da sam na jednoj strani dobila na drugoj izgubila jer sve manje vremena imam da posvetim svojoj porodici i svojim prijateljima. Međutim, mnogo se isplatilo. Postala sam samostalna osoba i to je najveća vrijednost koju vam rad donosi,” kazala je Emina Rahmanović, studentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Studirati i raditi u isto vrijeme uzima mnogo vremena i energije, ali olakšava i roditeljima, te izgrađuje poslovne vještine, kaže Emina. A svi studenti koji rade ili koji žele da rade prijavljeni su u Studentskom birou u čijoj je bazi trenutno oko 3.000 studenata. Prijava je jednostavna: studenti predaju potvrdu o studiranju kopiju lične karte i račun u banci, a Studentski biro vrši finansijske transakcije i rješava eventualne sporove s poslodavcem. Ipak, otežavajuća okolnost je trenutni zakonski okvir.

”Prije smo imali mnogo više firmi koje su zapošljavale studente, međutim danas se svelo na par, obzirom da trenutni Zakon definiše da studenti ne mogu raditi osnovnu djelatnost firme, a pod osnovnom djelatnošću se maltene sve smatra. Tako da se 90% angažmana studenata svelo na promocije i eventualno utovar istovar,” objasnio je trenutni problem Mustafa Sarajlić, direktor Studentskog biroa 99 Tuzla.

Ovakva zakonska regulativa otežava i poslodavcima i studentima jer ne mogu legalno raditi poslove ugostitelja, konobara, prodavača i sličnih poslova koji bi im barem osigurali džeparac. Zbog toga su, osim rijetkih studenata, mnogi osuđeni da iščekuju novac od svojih roditelja. No, obzirom da se studenti ne žale na ovakvo zakonsko rješenje, sa pravom se postavlja pitanje; da li nam to govori da je trenutna apatija većini studenata prirodno stanje?!