Radnici Aide blokirali saobraćaj /Foto/

Radnici Aide blokirali saobraćaj /Foto/

Objavio: -
aida blokada 2

Oko 200 radnika Fabrike obuće ”Aida” danas je blokiralo raskrsnicu u blizini tuzlanskog pogona ove fabrike. Kulminiralo je ogorčenje radnika sva tri pogona,  nebriga vlasti i nadležnih institucija, koja je ponovo navela radnike ”Aide” da na ovaj način mole za milost većinskog vlasnika da im osigura posao.

Fabrika obuće ”Aida” broji oko 320 radnika. Većini njih, koji su danas izašli na ulicu i blokirali  saobraćaj nije uvezan radni staž, radni angažman tokom godine jedva da iznosi do tri mjeseca, te su prepušteni sami sebi. Njihovo ogorčenje je kulminiralo budući da rijetko imaju priliku održati sastanak sa nadležnima i čuti da dolaze bolji dani za radnike sva tri pogona. Ovakav scenario sa radnicima ”Aide” građani Tuzle pamte i ranijih godina, kada su na vlasti bile  neke druge garniture, neki drugi ministri. Pred ovogodišnje eksperte postavljeni su sljedeći uslovi:

„Prvi zahtjev obezbjeđivanje posla za sva tri pogona, to znači Tuzla, Lukavac i Duboki Potok. Ako nam to ne mogu onda materijalno zbrinjavanje pošto su većinski vlasnici, materijalno zbrinjavanje radnika sve do uposlenja. Ako ta dva zahtjeva ne mogu onda imaju treći, povezivanje radnog staža i što sam rekao hiljadu puta, nek uzmu fabriku na rame i nek je nose kući“-istakao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednika Sindikata radnika FO ”Aida“.

 

aida blokada1

 

aida blokada

Među okupljenim radnicima ”Aide” pretežno su žene, majke, koje vrlo često nisu u situaciji raditi za fabričkim mašinama, budući da nisu ugovoreni poslovi. I dalje se računaju u radnom odnosu, bez obzira što uplate za penziono osiguranje nisu obavljene.

 „Dvadesetdeveta godina kako radim u Aidi, tražim svoja prava na cesti, ne možeš drugačije, niti nam uplaćuju penziono, niti ima plate kada radimo, radiš za 100-150 maraka“-kazala je Jasminka Hadžijusović, radnica FO ”Aida”.

 „Šta je najboljnije, radiš i kad radiš za dnevnicu od pet maraka, recite mi kakva je to dnevnica. Nemamo ništa, nikakva prava“-kazala je Ajša Djedović radnica FO ”Aida”.

„Ovo je jednostavno poigravanje sa našim sudbinama i sa živcima našim i ovih vozača koji su sa nama ovdje, to je toliko neozbiljno. Narodna vlada, ekspertna vlada, vidite kako se ponašaju“-naglasio je Zijad Joldić, radnik FO ”Aida”.

„Mi ne tražimo pare, mi tražimo posao, da zaradimo i da živimo od toga“-istakao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednika Sindikata radnika FO ”Aida”.

Okupljeni radnici izvinuli su se građanima Tuzle i svim vozačima koji nisu imali prodnost puteva, ali poručuju da je ovo gorki pokušaj da natjeraju većinskog vlasnika, a to je Vlada TK, da pronađe način kako bi se prekinula tišina u fabrici i radnicima osigurala kora hljeba.

 Resorni ministar u Vladi TK Mulaga Fejzić danas nije želio razgovarati sa novinarima i očitovati se o  zahtjevima radnika Fabrike obuće Aida.

 

aida blokada 4

aida blokada 3

aida blokada 2

NO COMMENTS

Leave a Reply