5 C
Tuzla
04.12.2022.

Radnici Centra za socijalni rad Tuzla traže veće plate

Jutros u 9 sati i 30 minuta radnici Centra za socijalni rad Tuzla stupili su u polusatni štrajk upozorenja. Ono što traže od nadležmih je povećanje plata zbog teške ekonomske i socijalne situacije i porasta cijena na globalnom nivou.

”Naš prvi zahtjev jeste da imamo isto povećanje plate koje su dobile kolege iz Gradske uprave, to je povećanje od 10 posto. Mi smo od početka ostali na tom zahtjevu. Naša primarna uloga u našoj ustanovi da pomognemo ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, ali vjerujte mi smo došli u tu poziciju da mi svakodnevno dovodimo u pitanje našu egzistenciju”. rekao je Anis Mulalić, predstavnik Sindikalne organizacije radnika i uposlenika Centra za socijalni rad Tuzla.

 Kako navode, već od decembra 2021. godine radnici Centra za socijalni rad nizom akata i zahtjeva od nadležnih traže povećanje plata.

”Današnji štrajk upozorenja  je posljednji čin koji smo u proteklih deset mjeseci pokušali da nepravdu i obespravljenost koju smo doživjeli početkom ove godine ispravimo. Do dana današnjeg naš jedini zahtjev je da budemo ravnopravni sa ostalim članovima sindikalne organizacije. Ja moram ovdje  istaći jednu činjenicu, a to je da nas je Sindikalna organizacija grada Tuzla odbila i mi nemamo njihovu podršku. Ovo je podrška nas samo uposlenika i mi se sami borimo. Dok se ne ispune naši zahtjevi mi nećemo odustati”.  dodao je Mulalić.

Sindikalna organizacija Grada Tuzla za jutrošnji štrajk nije dala podršku i to su istakli u dopisu koji je stigao na našu adresu. U njemu navode kako je Podružnica Sindikalne organizacije JU Centar za socijalni rad Tuzla prekršila Pravilnik o organizovanju štrajka i član Statuta samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, te postupila suprotno Zaključcima sjednice Sindikalnog odbora.

 ”Sindikalna organizacija Grada Tuzla ne daje podršku podružnici Sindikalne organizacije, JU Centar za socijalni rad, za pokretanje i održavanje štrajka upozorenja. Sindikalna organizacija Grada Tuzla djeluje kao cjelina i bilo kakvo istupanje mimo odluka donesenih na Sindikalnom odboru je neprihvatljivo”- navode iz Sindikalne organizacija Grada Tuzla

Trenutno su u Centru za socijalni rad zaposlena 42 radnika, a po sistematizaciji bi ih trebalo biti 84 za više od 20 hiljada korisnika Centra. Dodatni problem je, kako navode, to što svaki radnik Centra radi za dva radnika. Naročito je rad otežan u ovom vremenu kada se broj korisnika Centra iz dana u dan povećava. Edita Hajdarović dugogodišnja je uposlenica Centra a vodi referate za razvod braka, priznanje očinstva i materinstva kao i kompleksnom referatu nasilje na porodici.

 ‘Samo nasilje u porodici je toliko kompleksno da po pozivu moramo odmah izaći na teren, izuzeti dijete, pregledati dijete od strane ljekara i sve iziskuje jedan dan da ostanem na jednoj prijavi”. naglasila je Edita Hajdarović, uposlenica Centra za socijalni rad Tuzla.

Sa druge strane Sindikalna organizacija Grada Tuzla navodi kako je osnivač Centra odobrio povećanje broja radnika.

 “Predstavnicima Centra za socijalni rad saopćeno je da je u skladu sa ranijim zahtjevima Centra istim udovoljeno već u maju ove godine, na način da je odobreno povećanje broja zaposlenih (3 nova radna mjesta), te kupovina automobila za potrebe Centra za socijalni rad. Osim toga, osnivač je na pregovorima dana 17.10.2022. godine najavio da će izmjenama gradskih propisa broj predmeta Centra za socijalni rad smanjiti za oko 1.000. Nadalje u pregovorima je najavljeno usklađivanje plaća sa troškovima života u Prijedlogu Budžeta za 2023. godinu”. naglašeno je iz Sindikalne organizacije Grada Tuzla

 Od zahtjeva, kako kažu u Sindikatu Centra za socijalni rad, odustati neće, a korisnicima neće biti uskraćene usluge. Međutim, ukoliko ne dođe do razumijevanja nadležnih, umjesto štrajka upozorenja, organizovat će generalni štrajk.

POSLJEDNJE DODANO