15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Radnici Energopetrola u Sarajevu: Osjećamo se kao građani drugog reda u BiH

Niske plate, loš odnos i diskriminacija radnika razlozi su zbog kojih su radnici Energopetrola regije Tuzla danas izašli na proteste. Okupljanjem u Sarajevu željeli su poslodavcu ukazati na ovaj problem. Oni ističu kako se njihovi problemi najviše očituju u pristupu radnicima između Energopetrola i INA-e iako je u pitanju isti vlasnik.

Osim plata mi se osjećamo kao građani drugog reda u BiH. Ako imate jednog gazdu a dvije kompanije, jedna je Energopetrol druga je INA očekujete i istu platu, međutim to kod nas nije tako. Radnici Energopetrola imaju nižu platu i topli obrok i svega nečega” – kazao je Hajrudin Živčić, predsjednik Sindikata Energopetrola regije Tuzla.

Plate 15-20 godina nisu povećane. Osnovica plate je a stare radnike 560 maraka, a za mlade 506 KM, dno dna” – dodao je Izet Mujagić, uposlenik.

Osim toga problem je i što veći broj radnika radi na određeno vrijeme.

Kako da se momak oženi ili djevojka da se uda ako radi šest godina na određeno vrijeme. Radi tri godine u Energopetrolu, pa ih prebaci da radi tri godine na INA-i da bi izbjegao ugovor na neodređeno. Uzima pare za nova zapošljavanja. Svugdje daju are samo radnicima ne daju” – ističe Mujagić.

Raznim tužbama iz Energopetrola, kako kaže predsjednik Sindikata, pokušavaju radnicima usporiti i obeshrabiti svaku pomisao o pravima radnika i primanjima.

Do sad su se trudili s raznim pritiscima uplašit nas. Za godinu su me pet puta pokušali otpustit. Razne prijave imaju protiv mene i to samo zato što tražimo svoja prava, ništa drugo” – dodao je Hajrudin Živčić, predsjednik Sindikata Energopetrola regije Tuzla.

Ukoliko njihova primanja ostanu na istom, kako ističe Živčić, ako i zapamte penziju od nje neće moći živjeti. Morat će roviti po kontejnerima kako bi preživjeli, poručuju.

 

POSLJEDNJE DODANO