Radnici gračaničke ‘Fortune’ već mjesec dana protestuju u šatorima

Radnici gračaničke ‘Fortune’ već mjesec dana protestuju u šatorima

Autor: -

Promrzli i iscrpljeni, radnici gračaničke Fabrike obuće ”Fortuna” mjeseca dana protestuju ispred kapije fabrike. Od suda i vlasti traže da konačno riješe njihovu višegodišnju agoniju.

Traže hitno pokretanje proizvodnje u Fortuni, povratak na posao, uvezivanje staža i smjenu stečajnog upravnika. Nezvanično saznajemo da će Općinski sud u Tuzli ispuniti jedan od radničkih zahtjeva, a to je imenovanje novog stečajnog upravnika, dok se eventualno pokretanje proizvodnje u skorije vrijeme ne može očekivati.

„Ne želi niko da nas posjeti, ni obrati nam se, ni predsjednik Granskog sindikata nije došao ovdje, da pita šta je sa ovim radnicima ovdje. Zašto su otpušteni, zašto su se našli na ovoj zimi. Ni naša opština, ni kanton, ni Federacija, mi ne zanimamo apsolutno nikoga”, kaže Mubera Fatušić, radnica Fabrike obuće „Fortuna“ Gračanica

„Mi ćemo se boriti i dalje, idemo na hitnu, ovdje smo po kiši i zimi. Istrajat ćemo, sve dok ne dobijemo svoja prava“, rekla je Hanija Okić, radnica Fabrike obuće „Fortuna“ Gračanica.

A od Općinskog suda u Tuzli, koji vodi stečaj u Fortuni, traže da hitno smijeni stečajnog upravnika Muhameda Hadžića  te da pokrene proizvodnju da bi se oko 100 radnika vratilo na posao. Ponovo postavljaju logično pitanje kako bez problema na istoj adresi mogu poslovati tri firme iza kojih stoji uhapšeni direktor Safet Pjanić.

„Ako mogu njegove fiktivne firme što je otvorio u našoj Fortuni poslovati i plaćati s našim kupcima, s našim radnicima, zašto ne možemo vratiti naše kupce i naše radnike, i našu Fortunu pokrenuti u stečaju da radi. Jedini je to način da se ljudima ostavri pravo na staž i na sve“, kaže Najila  Mujaković, predstavnica radnika.

Međutim, stečajni upravnik Muhamed Hadžić odbacuje optužbe radnika da je radio nezakonito i u interesu pojedinih lobija.Tvrdi da je za sve svoje odluke imao saglasnosti stečajnog sudije. Zbog pritisaka je, kako kaže, već podnio zahtjev za razrješenje. Pa bi do kraja ovog mjeseca Fortuna mogla dobiti novog stečajnog upravnika, prenosi federalna.ba