-4 C
Tuzla
08.12.2023.

Radnici Intrala traže zarađene plate, direktor dao otkaz

Pedesetak radnika fabrike Intral BH u Tuzli danas se okupilo kako bi uputili svoje negodovanje zbog neisplaćene plate i neuplaćenih doprinosa za prošli mjesec.

Azra Haračić jedna je od bivših radnika fabrike Intral BH u Tuzli, koja je zajedno sa kolegama došla pred ulaz firme u kojoj je radila do 1. septembra. Azra i 50-tak kolega, uglavnom mlađih osoba, iskazali su svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćene plate koju su, kako kažu, trebali dobiti najdalje do 25. septembra. Riječ je o augustovskoj plati, a teškom mukom su je zaradili.

”Od 25. do današnjeg dana svaki dan nam odugovlače. Svaki dan nam govore da je sutra, prekosutra, do daljnjeg, izašli smo da vidimo šta možemo postići, jer smo mi zaradili tu platu, tu smo bili, ispoštovali njih u roku, isporuka je otišla, rekli su da su uplatili kupci, ali nama plate nema”, navodi ona.

Danas ovi radnici i ne znaju ko vodi firmu, jer je direktor dao otkaz. Od njega su dobili obećanje da će zarađene plate biti isplaćene, ali sada ne znaju ni kome tačno da se obrate. Radili su do 1. septembra, nakon čega su otišli na prinudni godišnji odmor, a od polovine prošlog mjeseca su na evidenciji biroa za zapošljavanje.

”Radili smo u martu kada je najteže bilo, snalazili se za prevoz, dolazili smo kada nije niko radio u martu, radili do septembra kada su bile isporuke, isporuka je otišla, ali nama plata nema. S tim da su nam rekli da se firma otvara polovinom oktobra, kome sad da vjerujemo”, navodi Azra.

Da li će tako biti, znat će tek polovinom ovog mjeseca. Međutim, i ako bi ponovo bila pokrenuta proizvodnja, Almira Petković nema namjeru vratiti se u Intral.

”Ja se ne planiram vraćati ovdje, čisto zbog plate, zbog minimalca, gledat ću šta bilo drugo, najvjerovatnije da odem u inostranstvo”, navodi Almira.

Radnici nam naglašavaju da je za isplatu plata bio problem skoro svaki mjesec. Uglavnom su morali obustavljati proizvodnju, kako bi dobili zarađene, minimalne plate.

”Ona je uvijek minimalna, uvijek je mala, previše mala za ovoliko posla koliko smo radili, nije tako lako naći posao, pa smo bili zadovoljni s ovim što imamo”, kaže Almira.

Danas su nezadovoljni jer nisu dobili ono što su zaradili. Pokušali smo zajedno sa radnicima potražiti odgovore na mnoga pitanja, poput isplate posljednje plate do pokretanja proizvodnje, ali ih nismo imali od koga dobiti, jer su vrata firme danas zaključana.

Vezane vijesti

TUZLA