Radnici “Konjuha” zamrznut će štrajk glađu

Radnici “Konjuha” zamrznut će štrajk glađu

Objavio: -

Iako nema učešća kapitala u privrednom društvu, niti je ova kompanija na listi preduzeća kojima upravlja po osnovu udjela vlasničkog kapitala, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je spremna pomoći „Konjuhu“ d.d. Živinice kako bi bio riješen problem uvezivanja staža za 52 radnika koji su stekli pravo na penziju, navodi se u saopćenju Federalne vlade.

Rečeno je to na sastanku koji je danas održan u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu čiji su predstavnici, na čelu sa savjetnikom federalnog premijera Suvadom Osmanagićem, primili v.d. direktora „Konjuha“ Binasira Kadrića, predstavnike Nadzornog odbora, sindikata i štrajkača.

Jedan od najvažnijih ciljeva ove vlade je poboljšanje ekonomskog okruženja i stvaranje uvjeta za novo upošljavanje, bez obzira na to jesu li kompanije u državnom ili privatnom vlasništvu. U skladu s tim opredjeljenjem Vlada FBiH je spremna pomoći pronalaženju rješenja i za radnike „Konjuha“. Mada su sve obaveze po osnovu plaća i doprinosa bili dužni isplaćivati poslodavci, Federalna vlada će nastojati pridonijeti rješenju ovog životno važnog radničkog problema.
Dogovoreno je da do ponedjeljka, 25. januara 2016. godine radnici zamrznu štrajk, kada će u Vladi FBiH biti nastavljeni razgovori i traženje rješenja za uvezivanja njihovog staža.

Ocijenjeno je i da vlasnici ovog nekadašnjeg giganta drvne industrije, od kojih je najveći dio iz BiH, ali i iz Slovenije i Hrvatske, nisu vodili dovoljno računa o domaćinskom upravljanju kompanijom kako ona ne bi došla u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Na sastanku je izneseno da „Konjuh“ uskoro treba dobiti stranog strateškog partnera, odnosno poslodavca, o čemu se vode intenzivni pregovori, te da bi on trebao rješavati pitanje plaća uposlenika i doprinosa, stoji u saopćenju.

U „Konjuhu“ je zaposleno 287 radnika, od kojih je trenutno u proizvodnji angažirano njih 95.