23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Radončić: Milorade, što si nervozan ako nisi kriv?

Sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku glavna su tema, na koju od sinoć reaguju mnoge ličnosti sa političke scene. Tim povodom oglasio se i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Na jučerašnjoj press konferenciji SNSD-a, nakon što su mu SAD zasluženo izrekle nove sankcije, Milorad Dodik me je pomenuo u negativnom kontekstu sa više respektabilnih ličnosti iz međunarodne zajednice. U tom smislu čast mi je da se nalazim u društvu osoba koje Dodik na najprizemniji način pokušava da satanizira.

Mene je, dakle, napao pričom u kojoj sam ja glavni junak navodnih kriminalnih šema.

Međutim, javnosti je poznato da sam ja pravosnažno oslobođen pred međunarodnim i domaćim pravosudnim institucijama od svih optužbi koje sada reciklira i Milorad Dodik.

Prvo pred međunarodnim tribunalom EULEX na Kosovu. U fer suđenju su potpuno odbačeni svi navodi optužnice koju je zastupao tužilac Endrju Hjuz.

Isto se dogodilo i pred Sudom BiH. Iz današnjeg ugla, drago mi je da je upravo Hjuz bio glavni akter priče, jer je Nadzorno tijelo EULEX-a (HRRP) u predmetu br. 208-01 od 16. septembra 2021. gidine, Odlukom o osnovanosti slučaja, a po žalbi mojih advokata, dodatno i definitivno utvrdilo da su „prekršena moja ljudska prava zaštičena članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

Sada je nakon okončanog procesa,  na redu moj odštetni zahtjev. Isto se odnosi i na obeštećenje zbog neosnovanog pritvora u Sarajevu.

Znači, radi se o pravosudno adaktiranoj priči,  koja je – što su javno priznali i pojedini akteri – montirana u vrhu SDA i podmetnuta međunarodnoj zajednici i domaćem pravosuđu.

Na kraju, moj savjet Miloradu Dodiku je da treba imati povjerenja u pravosudni sistem pod okriljem međunarodne zajednice ili na nivou Bosne i Hercegovine.

Ko nije kriv, nema razloga da bude nervozan” – navodi se u saopćenju.

 

Vezane vijesti

TUZLA