Radončić-Uebber: Stiže donacija za GPBiH vrijedna milion eura

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić primio je danas u Sarajevu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber sa kojom je razgovarao o sigurnosnim izazovima i migrantskoj krizi u BiH.

Ministar Radončić i ambasadorica Uebber potpisali su i Sporazum o donaciji opreme MUP-a Njemačke za Ministarstvo sigurnosti BiH, a koja se sastoji od 18 sistema za održavanje video konferencija u vrijednosti od 30.000 eura.

Ambasadorica Uebber je najavila i novu donaciju vrijednu milion eura za Graničnu policiju BiH.

Radi se o deset vozila za transport osoba, uređaja za otkrivanje falsifikovanih dokumanata, te uređaja za otkrivanje oružja, droge i druge opreme.

Ministar Radončić se zahvalio za ovu vrijednu donaciju, istakavši da će biti od velike pomoći graničnim policajcima u svakodnevnom obavljanju poslova, posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

Radončić i ambasadorica Uebber zajednički su konstatirali da je pitanje ilegalnih migranata veliki izazov za našu zemlju i članice EU i da ga treba rješavati u skladu sa najvišim humanitarnim i pravnim standardima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.