Radovi na HKC Sveti Franjo se privode kraju: Održana „Večer zahvale“

Radovi na HKC Sveti Franjo se privode kraju: Održana „Večer zahvale“

Autor: -

Radovi na izgradnji Hrvatskog kulturnog centra Sveti Franjo u Tuzli, polako se privode kraju i zvanično, centar bi mogao biti otvoren u jesen ove godine. Tim povodom, sinoć je u Tuzli organizovana večer zahvale, na kojoj je fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla u Tuzli okupio sve prijatelje projekta, bez kojih bi nastavka gradnje hrama kulture bio otežan.

„Za mene je ovo velika stvar i zbog toga kao hrvatski član predsjedništva drago mi je da sam mogao potaknuti jako puno ljudi iz kulturnog, gospodarskog i političkog života i iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, da na neki način budemo zajedno dio ovog projekta i evo večeras je prigoda da jedan dio njih dođe da vide u šta su se uložila ta sredstva.“ – kazao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Iz Tuzle, ovom prilikom, osim zahvalnosti, poslana je poruka zajedništva i prijateljstva Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Istaknuto je da će kulturni centar prvenstveno biti usmjeren ka mladima koji će zahvaljujući ovom funkcionalnom prostoru, svu svoju kreativnost moći iznijeti na kulturnoj mapi svojih domovina, BiH i Hrvatske.

„Jako smo zadovoljni, Vladu RH Hrvatske veseli kad vidi rezultat koji se može vidjeti golim okom. Iznimno smo sretni jer ovo je jedan objekat koji će promicati Hrvatsku kulturu, identitet i hrvatsko zajedništvo.“ – istakla je  Ivana Perkušić, zamjenica tajnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Hrvatski kulturni centar „Sveti Franjo“ projekat je od krucijalnog značaja za franjevce, za hrvatski narod u Tuzli, kao i za grad i sve njegove stanovnike.

„Veseli me činjenica i evo mogu sigurno najaviti da ćemo krajem devetog mjeseca imati otvorenje pratećeg objekta ovdje u Tuzli, gdje ćemo se opet okupiti možda i u većem broju, na jednu večer prijateljevanja i zajedništva. To naše zajedništvo i prijateljstvo koje svakodnevno živimo predočimo jedni drugima i da ga prenesmo na sve građane BiH.“ – zaključio je fra Mario Divković – gvardijan Franjevačkog samostana Tuzla.

Ova, jedna od najljepših građevina namjenjenih kulturi ujedno je i jedan od većih projekata u BiH, kojim Hrvati ovog kraja, objedinjujući tradiciju života na ovim prostorima, s jedne strane i moderan dizajn s druge strane žele potvrditi svoj identitet, ali i postaviti temelje za budućnost, odnosno za život u vremenima koja dolaze.