Radovi pri kraju, pogledajte kako izgleda buduća zgrada Općinskog suda Tuzla/FOTO/

     

Zgrada u kojoj je još uvijek smješten Općinski Sud Tuzla odavno je postala pretijesna jer upravo u ovom objektu smješten je i Kantonalni sud i Kantonalno tužilaštvo Tuzla. Ali problem smještaja uskoro bi trebao biti riješen jer će u novi objekat u čiju je izgradnju Evropska unija uložila nekoliko miliona KM useliti zaposleni u Općinskom sudu Tuzla koji će na raspolaganju imati šest hiljada metara kvadratnih. Samim tim Kantonalni sud i Tužilaštvo imat će više prostora za obavljanje svakodnevnih poslova. Radovi na izgradnji nove zgrade Općinskog suda Tuzla privode se kraju, očekuje se da će već krajem februara biti u potpunosti završena i ispunjavat će evropske standarde koji se odnose na pravosudne institucije.

„Ovo će u značajnoj mjeri olakšati rad Suda obzirom da će se raditi na jednoj lokaciji, u ranjem periodu se radilo na četiri lokacije. Mnogo je teže bilo raditi u takvoj situaciji a kada preselimo vidjet ćemo kako će to funkcionisati. Ono što je veoma bitno je da je objekat urađen u potpunosti u skladu sa evropskim standardima koji se odnose na pravosudne institucije.„, rekao je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

„Skoro nakon 20 godina najzad smo u poziciji da posredstvom evropske zajednice u Tuzli dobijemo jedan velelepan objekat Suda koji je urađen po svjetskim standardima. To je prvo poklon Gradu Tuzli, ljudima koji rade tu jer Općinski sud Tuzla je jedan od najboljih sudova u TK.“, istakao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Vlada TK izdvojila je više od 400 hiljada KM za izgradnju buduće zgrade Općinskog suda Tuzla. Aktivno su sudjelovali u pribavljanju urbanističke, okolinske, građevinske dozvole, kao i saglasnosti za priključak objekta na komunalnu infrastrukturu.

„Sama rekonstrukcija Općinskog suda u Tuzli je pozitivna ako govorimo o jačanju pravosudnih insitucija, na ovaj način mi ćemo poboljšati uslove rada i samim tim možemo govoriti o ekonomičnosti, efikasnosti i ažurnosti ako govorimo o samom broju predmeta. Na taj način mi ćemo ojačati samu borbu protiv svih oblika kriminaliteta.“, dodao je Elvir Herčinović, ministar pravosuđa i uprave TK.

Ministarstvo pravosuđa i uprave na čelu sa Vladom TK u 2020. godini planira izvršiti rekonstrukciju još nekih pravosudnih institucija, no prioritet su trenutno Općinski sud u Gradačcu i Živinicama.