Ramić: Ekonomski osnažiti povratničke zajednice

Ramić: Ekonomski osnažiti povratničke zajednice

Autor: -
Foto: ilustracija

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić rekao je danas u Banjoj Luci da povratničke zajednice moraju ekonomski osnažiti te da bi se na taj način mogao dodatno osnažiti povratak, u skladu s raspoložim sredstvima.

Istakao je da njegov resor ima budžet oko 23,6 miliona KM, od čega oko 53 posto sredstava ide na povratak u entitet RS, a ostatak na raseljene osobe u Federaciji BiH.

”Imamo različite projekte, od izgradnje stambenih objekata, infrastrukture, podrške vjerskim zajednicama, projekte zapošljavanja i drugo. Imamo dilemu šta se sve još u ovoj oblasti može uraditi i unaprijediti i zato je dobro da razmijenimo iskustva da bismo došli do najboljih trajnih rješenja te ljude vratili u obnovljene kuće i zadržali ih na ovim prostorima”, rekao je Ramić u obraćanju novinarima, prije početka rasprave o temi ”Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike u BiH”.

Naglasio je da na tom pitanju moraju raditi i druge institucije, a ne samo ovo ministarstvo. Problem za povratanike predstavlja i pronalazak posla i diskriminacije koje se, kazao je, dešavaju na lokalnom nivou, a u određenim slučajevima i neizvjesnost, zbog čega mladi ljudi odlaze iz povratničkih, udaljenih mjesta.

Ramić je uvjeren da će se povratak kontinuirano još odvijati. Istakao je da je saradnja u BiH na rješavanju problema izbjeglih, raseljenih i povratnika ostvarena putem bh. komisije za izbjeglice i povratak, te zajedničke projekte koji se realizuju.

”Entitetska saradnja bi mogla biti bolja”, ocijenio je ministar Ramić.

Izvor: RTV Slon/Fena