Ramić: U 2020. godini sedam miliona KM više za podršku razvoju i održivom povratku

     

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica predstavilo je planirana izdvajanja za podršku povratku, koja su u usvojenom Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu, uvećana za sedam miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Tim povodom federalni ministar Edin Ramić je izjavio da je ovim važnim iskorakom potvrđena spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje ovog ministarstva prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratnika.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju.

-Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobiva pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u Budžetu – dodao je Ramić.

Planirana uvećanja su usmjerena na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama.

-U proteklom mandatu imali smo dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat saradnje je realizacija projekata vrijednih oko sedam miliona KM i veliki broj završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica, te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse – rekao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  u transferu izdvaja posebna sredstva za realizaciju programa  u regiji Srebrenica, za što je planirano uvećanje od jedan milion KM u narednoj godini.

-Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti učešće u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 miliona KM za povratak, pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora, poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da na održivi povratak ne gledamo kao na socijalnu oblast, već kao priliku za razvojne projekte i  zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH – kazao je  Ramić,  saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.