15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

Ovogodišnji konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“ otvoren je danas, a do 1. jula mogu se prijaviti svi novinari iz BiH i regiona, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Inicijatori ideje za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“ su Emina Hodžić i Dino Durmić.

– Jedan od naših ciljeva je da u Srebrenicu dolazimo mnogo češće i drago mi je da smo uspjeli. Ovogodišnja tema konkursa je ‘Srebrenica – evropska odgovornost i historija’. Tema ima jedno šire obrazloženje, a najbitnija stvar u svemu je da je posvećena majkama koje odlaze, a nisu pronašle kosti svojih najmilijih. Jedna od majki je i Hajra Ćatić koja je dala veliki doprinos očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i sve druge majke. Nažalost, majke odlaze sa ovog svijeta, a nisu ukopale svoje najmilije – rekla je Emina Hodžić.

Kategorije konkursa su kao i prethodnih godina – radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i fotografija – plaketa i novčana nagrada.

U kategoriji Blog/vlog prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje.

Jedan od incijatora Dino Durmić kaže da je veoma bitno sačuvati kulturu sjećanja na genocid.

– Velika je odgovornost i obaveza svih nas izvještavati o onome što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Bitno je njegovati kulturu sjećanja i jasno reći da je u Srebrenici počinjen genocid. Žiri koji će odlučivati o dodjeli nagrada je u sastavu: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić. Svi zainteresovani informisati se mogu na sajtu www.bitinovinar.ba – rekao je Durmić.

Član Organizacionig odbora dodjele novinarske nagrade “Nino Ćatić” Adem Mehmedović smatra da se dodjelom te nagrade njeguje kultura sjećanja na genocid.

– Ovom nagradom mlade podstičemo da pišu i govore o genocidu – kazao je Mehmedović.

Dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić”, u njenom trećem izdanju, bit će održana 10. jula ovegodine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO