Rasprava u Domu naroda o Bloku 7: Pauza na zahtjev Kluba Hrvata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tokom dosadašnje rasprave o namjeravanoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, na sjednici Doma naroda Parlameta Federacije Bosne i Hercegovine, Klub delegata Bošnjaka najavio je jednoglasnu podršku predloženoj odluci da FBiH bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit radi realizacije ovog projekta.

Iz delegatskog kluba Srba je Žarko Vujović izrazio bezrezervnu podršku, a iz Kluba delegata ostalih naroda diskusije su također bile u smjeru pretpostavljene podrške.

Iz Kluba Hrvata, iz kojeg sama potreba i svrsishodnost ovog projekta nisu dovođeni u pitanje, izražena je zabrinutost zbog stavova iz Evropske unije i Energetske zajednice o namjeravanoj gradnji Bloka 7. Iz tog Kluba, iz kojeg su dosad na sjednici diskutovali uglavnom članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, rečeno je da bi voljeli znati hoće li Bosna i Hercegovina, pa i preduzeće Elektroprivreda BiH, trpjeti kakve sankcije i hoće li biti posljedica, poput usporavanja evropskog puta države Bosne i Hercegovine, zbog evropskih stavova u ovom slučaju.

Klub Hrvata je zatražio polusatnu pauzu na sjednici koja je u toku.

Dom naroda treba danas da se izjasni je li za to da Federacija BiH bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvoz-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura radi gradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Ako odluka bude podržana bit će omogućena njena realizacija jer je ranije podržana i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Nasuprot zagovornicima ove odluke, iz evropskih krugova je izražena zabrinutost da elektrane na Balkanu, kako navode, zagađuju okoliš više nego višestruko brojnije termoelektrane u razvijenim evropskim zemljama, dok su iz Energetske zajednice ranije izrekli sumnje da garancija Federacije, vezana za ovaj projekat, ima elemente nedozvoljene državne pomoći.

Federalni premijer Fadil Novalić je na to rekao danas na sjednici Doma naroda da nezakonitosti nema jer predložena garancija Federacije ne znači i pomoć Elektroprivredi BiH u sticanju konkurencijske prednosti na tržištu.

(RTV Slon/Fena)