Razgovori premijera TK i sindikata zdravstva o reprezentativnosti i kolektivnom ugovoru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministrica zdravstva Dajana Čolić primili su danas delegaciju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona i upoznali se sa detaljima rada ove organizacije.

O pitanjima reprezentativnosti, kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu te odnosu sa Nezavisnim sindikatom zdravstva TK govorili su potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Admir Suljić, doc.dr. Nermina Kravić i prof. dr. Goran Krdžalić.

Premijer Tulumović rekao je da daje podršku aktivnostima koje su usmjerene na stvaranje boljih uslova i odgovorajućem vrednovanju ljekarskog rada. Prema njegovim riječima, neophodno je zajedničkim djelovanjem resornog i Ministarstva finansija, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK te Sindikata načiniti presjek potrebnih sredstava koja bi zahtijevale buduće promjene, a da se ne uruši postojeći sistem.

Predstavnici Strukovnog sindikata i ovom su prilikom naglasili da žele riješiti problem radno pravnog statusa doktora, odnosno da im se omogući reprezentativnost bez čega ne mogu potpisati kolektivni ugovor.