Reakcije na širenje laži o Tuzlanskoj kapiji: Kriv je režim Srbije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Žrtve zločina na Tuzlanskoj kapiji ni 24 godine nakon ovog monstruoznog čina nemaju mira. Nekoliko puta do sada mediji iz Srbije i RS-a pokušavali su umanjiti težinu zločina i negirati ga.

No, Večernje novosti ovoga puta otišle su korak dalje, predstavljajući žrtve kao zločince, dok je zločincu dodjeljena uloga mučenika.  Naime, ove novine, čiju su vijest prenijeli brojni mediji u našoj zemlji i regionu, pozivajući se na studiju koju potpisuje Ilija Branković, bivši visoki oficir Vojske RS tvrde, između ostalog, da se u centru Tuzle 25. maja 1995. godine dogodila “simultana teroristička eksplozija”. Neki smatraju da trebamo ignorisati, ali o ovome nećemo i ne smijemo da šutimo, poručili su iz tuzlanskog Udruženja „25. maj – Kapija“.

 

 

 

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama Suda u BiH.

Ovim je riječima najavljen prilog u centralnom dnevniku jednog od tri javna emitera u BiH Radio televizije Republike Srpske – u čijem nastavku se navodi da se na Tuzlanskoj kapiji dogodila simultana teroristička eksplozija sedam koordinisanih detonacija. To piše u konačnom izvještaju, kako ih naziva RTRS, „međunarodnih eksperata“ koji su izvodili simulacije događaja na poligonu u Nikincima u Srbiji.

Samo na taj način bilo je moguće da na ovom mjestu pogine 71 osoba, a u detonacijama bude ranjeno više od 300 ljudi, kažu na RTRS.

Vijest su u originalu objavile Večernje novosti tumačeći analizu nazvanu “Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija”, u kojoj su od 71 žrtve imenom i prezimenom izvodjili jednog mladića i jednu djevojku tvrdeći da se na osnovu povreda na njihovim tijelima oni sami mogu dovesti u vezu sa navodnim terorističkim činom, a čak 27 osoba – žrtava sa Tuzlanske kapije mogu uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice. Preživjelim žrtvama zločina na Kapiji i porodicama stradalih još jednom je dirnuto u najbolniju ranu.

„Oni su pomenuli dvoje djece bez ikakve potrebe. Dovoljno je njenoj majci što ju je morala ukopati. Dovoljno je ocu tog momka koji je morao gledati iskasapljeno tijelo mladića, da bi ponovo morali preživljavati sve nakon dvadeset i nešto godina. Ja sam imao nekakvu nadu da će sa promjenom vlasti u Srbiji, neko doći dovoljno pametan, dovoljno jak, dovoljno human da kaže jeset desili su se zločini“, izjavio je Edin Hurić, predsjednik Udruženja „25. maj-Kapija“.  

No, umjesto priznanja žrtve su dobile još jedan udarac. Novak Đukić, jedini procesurirani i osuđeni za zločin na tuzlanskoj kapiji danas je slobodan čovjek, pod zaštitom Republike Srbije koja i dalje negira zločine počinjene na teritoriji BiH.

-Upravo činjenica da Srbija, suprotno međunarodnom pravu, odbija izručiti zločinca razlog je što režim Srbije bruka cijelu Srbiju i vrši brutalnu propagandnu aktivnost osporavanja pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao i što je to i zločin počinjen 25.5.1995. godine-, smatra prvi čovjek Tuzle Jasmin Imamović.

„Pronašli su nekog generala koji se usudio potpisati mišljenje, njegovo mišljenje koje je iznad presude, istine i pravde, da kriv nije ubica nego da su krive žrtve. Ovaj strašni zločin koji je bio uvod u genocid počinjen u Srebrenici, živa je rana, a negiranje ovog zločina, zaštita ubice i zločinca i neizručivanje ovog ubice, ugrožava stabilnost i mir na Balkanu, ugrožava sve ljudsko“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Analizu rekonstrukcije događaja na tuzlanskoj Kapiji, koja je vršena u Srbiji, potpisuje Ilija Branković, bivši visoki oficir Vojske RS, a kao legitiman izvor činjenica uzima je i Centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Gradonačelnik Tuzle uputio je javni poziv vlastima Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja „25. maj- Kapija“, poručuju da će, kada konačno bude formirana vlast u BiH, zatjevati da se ustanovi ko je krivac za slobodu Novaka Đukića.

„Imao mi svako moralno ljudsko pravo da tražimo od Evropske unije i svih njenih instutucija da se blokira put, odnosno ulazak bilo koje države koja na svojoj teritoriji drži presuđene ratne zločince, a ne želi da ih izruči pravosuđu države u kojoj je počinjen zločin ili ne želi da ih stavi da leže zatvorsku kaznu“., poručuje Hurić.

Podsjećamo Novak Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio nadležne organe da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Viši sud u Beogradu još nije održao ročište na kojem bi bilo razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je Sud BiH osudio Novaka Đukića.