27 C
Tuzla
18.07.2024.

Realizacijom SUBREC projekta, u Tuzli je u toku proširenje uvođenja primarne selekcije za domaćinstva u zgradama

Pored uvođenja primarne selekcije otpada u 2.500 domaćinstava iz individualnih objekata u Tuzli, gdje je podijeljeno 5.000 žutih i sivih kanti za ambalažni i miješani otpad i postavljeno 20 zelenih kontejnera za staklenu ambalažu, realizacijom SUBREC projekta je za primarnu selekciju otpada nabavljeno 45 žutih kontejnera za ambalažni otpad i još 16 kontenera za staklenu ambalažu.

Nakon održanog edukativno informativnog sastanka sa predsjednicima i aktivistima Savjeta MZ, određivanjem lokacija za kontejnere i podjelom edukativnih letaka građanima, u toku je postavljanje kontejnera u mjesnim zajednicama Solina i Brčanska Malta.

Nabavka i postavljanje kontejnera za uspostavljanje primarne selekcije otpada u kolektivnim stambenim objektima su dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat realiziraju četiri partnerske organizacije: JKP “Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Bioktoš” Užice i “Centar za ekologiju i energiju” Tuzla.

 

Vezane vijesti

TUZLA