Redovi za hranu sve duži, Merhamet Maglaj priskočio u pomoć u pripremi obroka za migrante

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Tuzli je trenurno skoro 900 migranata, a svakodnevno pristižu novi. Red za hranu sve je duži, a po dva obroka dnevno još uvijek uspijevaju obezbijediti Merhamet i Emaus, a zbog novonastale situacije u pomoć je priskočio i Regionalni odbor Merhameta Maglaj koji je sa tamošnjim humanim pojedincima, firmama i organizacijama pokrenuo akciju pomoći migrantima u Tuzli. 

„Namirnice smo prikupili i u Regionalnom odboru tuzla pripremljeno je 500 obroka. Uz pripremljene obroke još smo dopremili iz Maglaja kolače, mliječne proizvode i voće koje želimo da podjelimo migrantima“, izjavila je Sanela Omerović, direktorica Regionalnog odbora Merhamet Maglaj.  

 

Ako migranti probiju grčku granicu, nek nam je Bog na pomoći

Kenan Vrbanjac, predsjednik HU Merhamet kazao je da je Tuzla trenutno žarište migrantske krize, ali da se boje da može biti i gore.

 

„Ovim putem želim da pozovem i državne, ali i kantonalne i lokalne vlasti da se svi zajedno uključimo, a ukoliko dođe do prelaska ovih migranata zaista nek nam je Bog na pomoći“, kazao je Vrbanjac.

Osvrnuo se i na negativne komentare koje uposlenici svakodnevno dobijaju od stanovništa, kako u Tuzli, tako i širom BiH.

 „Postavimo sebi pitanje: Šta bi ovi ljudi uradili da danas nemaju obroka? – Vjerovatno bi krenuli u potražnju i vjerovatno bi bilo mnogo više incidenata.  Pribojavamo se ovog vala migranata koji su na grčkoj granici.

 

Tuzlanski volonteri iscrpili resurse: Trpili smo pritiske građana

Migranti dolaze u Tuzlu u sve težim psihofizičkim stanjima, bolesni i iscrpljeni. Zbog nemogućnosti da pomognu svima, povukli su se i volonteri koji su kako kažu iscrpili sve svoje resurse. Sve manje strpljanje ima i lokalno stanovništvo, a svoje nezadovoljstvo često iskaljuju na volonterima koje smatraju odgovornim za okupljanje migranata.

„Drugi razlog je taj što smo nerjetko ovdje izloženi različitim vrstama pritisaka od strane građana Tuzle koji su opravdano nezadovoljni. Dvije godine pokušavamo i nudimo rješenja, tražimo neke promjene, jer je svima jsano da ovdje ovo ne može da funkcioniše. Njaprije su ugrožena ljudska prava ovih ljudi, ali su ugroženi i stanovnici okolnih mjesnih zajednica koje gravitiraju ovdje ka ovom području“, izjavio je Senad Pirić, volonter.

Iako su građani sve nezadovoljniji i sve češće prijavljuju incidente sa migrantima, podatak da ih je kroz Tuzlu do sada prošlo oko 15 000, te da borave u nehumanim uslovima govori u prilog činjenici da su upravo volonteri ti koji su  koliko toliko uspjeli sačuvati socijalni mir. Povlačenje volontera sasvim sigurno će dodatno pogoršalo situaciju na tuzlanskoj autobuskoj stanici koja je migrantima u Tuzli još uvijek jedino utočište.