21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Rekordan broj zaraženih Covidom 19 u BiH: Krizni štabovi planiraju nove mjere

Povodom pogoršane epidemiološke situacije u  BiH danas je održana press konferencija Federalnog kriznog štaba. Krizni štabovi već su donijeli određene mjere a govorili su i o uvođenju novih, kako bi se rizik od širenja zaraze sveo na minimum.

Trenutno se bilježi porast broja slučajeva zaraze virusom Covid 19 u našoj zemlji. Dnevni prosjek u Federaciji BiH iznosi 236 slučajeva. Od početka septembra primijetan je veći broj oboljelih mlađe životne dobi, čemu je uzrok početak školske godine. Pomoćnik ministra za javno zdravlje najavio je da ulazimo u veoma težak period. Ono što ne ide u prilog jesu vremenski uslovi i činjenica da više ljudi boravi u zatvorenom prostoru. Ipak, poštivanjem mjera koje, kako navodi, nisu teške, možemo spriječiti ovako brzo širenje zaraze.

“U velikoj mjeri šta će se dešavati zavisi od nas mjere nisu teške, mi smo apelovali više puta da se strpljenjem moramo naoružati jer mi smo možda tek na sredini ovog. Mnogi govore da prije 2022 nećemo biti izvan priče o koroni. Naravno mi očekujemo da će biti bolja situacija posebno kad dođe vakcina, mi je očekujemo naredne godine”, istakao je Goran Čerkez.

Na press konferenciji je istaknuto da je nemoguće propisati mjeru za svaku situaciju, no svako treba imati na umu opšte mjere: distanca, maska, dezinfekcija i izolacija ukoliko osjetimo simptome.

 Ulazimo u 11-i mjesec borbe sa virusom. Struka poručuje da naš zdravstveni sistem jeste spreman, ali da su kapaciteti ograničeni, pa je odgovornost na svima nama.

 

Vezane vijesti

TUZLA