Reprezentacija BiH dočekuje Lihtenštajn – Pobjeda ne smije doći u pitanje!

Izvor: NS/FS BiH
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon žrijeba za kvalifikacije u kojima je Bosna i Hercegovina svrstana u grupu sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom mogle su se čuti euforične najave o laganom prolazu selekcije naše zemlje na Evropsko prvenstvo.

I krenulo je dobro…

pobjeda protiv Armenije i neriješen rezultat u utakmici sa Grčkom. No, onda je uslijedio šok i neočekivan poraz od Finske, a onda i poraz od Italije. Sada naša reprezentacija dočekuje ekipu Lihtenštajna.

”Vjerujem da smo spremni, 90% igrača igra standardno jako dobro, vjerujem da ćemo proći ove dvije utakmice. Vidjet ćemo koliko će ko igrati i koliko će imati minutaže,” rekao je Robert Prosinečki, selektor nogometne reprezentacije BiH. U reprezentaciju je pozvan i Amer Gojak koji u ovom trenutku pruža odlične partije u Dinamu i postiže pogotke. Gojak se nada da će tako biti i u dresu reprezentacije.

“Drago mi je da smo se okupili. Uvijek je lijepo doći i igrati za svoju domovinu. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Moramo uzeti šest bodova iz ove dvije utakmice. Nešto lakše će nam biti protiv Lihtenštajna, ali moramo ih shvatiti ozbiljno. Što se tiče Armenije, tamo idemo na pobjedu,” kazao je Amer Gojak.

Kalkulacija u ovim utakmica ne treba da bude, kaže legendarni golman Rizah Mešković. Ipak, najveće zamjerke Mešković ima na organizaciju i izostanak dugoročnog planiranja. Sve se to na kraju odražava i na samu igru reprezentacije na terenu.

Problema puna vreća…

”Nemojmo očekivati puno, želio bih da se kvalifikujemo na sva moguća prvenstva, ali bih volio više da ima pametnih ljudi da sjednu svi zajedno i da vide gdje su svi ti problemi i da ih riješimo… a njih je puna vreća. Prije kvalifikacija to su izjave mi idemo ovo, mi idemo ono.. svi  su u euforiji, ali ako nam se omakne gol ili izgubimo bod sve ono što smo dizali u nebesa spustimo dole i najgorim riječima i pogrdama ispratimo sve te ljude koji su proveli vrijeme i dali ono najbolje što mogu,” objašnjava Mešković.

U konačnici, Mešković se nada da će naša reprezentacija zavrijediti svih 12 bodova u narednim utakmica. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon večerašnje utakmice ide na gostovanje u Armeniju. Potom 12. oktobra dočekujemo Fince, a tri dana kasnije Zmajevi igraju protiv Grčke. U novembru dočekujemo Italiju, a 18. novembra idemo na gostovanje večerašnjem protivniku. Utakmica Bosna i Hercegovina – Lihtenštajn na rasporedu je od 20:45 sati.