Rezultati PISA istraživanja pokazat će stanje obrazovnog sistema u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Parlamentarnoj skupštini BiH 3. decembra bit će objavljeni rezultati PISA istraživanja za Bosnu i Hercegovinu, što je jedan od najznačajnijih datuma u obrazovanju od nezavisnosti države jer će rezultati pokazati u kakvom je stanju obrazovni sistem.

Potvrdila je to šefica Odjeljenja za standarde i ocjenjivanje u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Žaneta Džumhur na interaktivnoj radionici ”Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta”, koju je UNICEF BiH organiziro na Jahorini.

”Po prvi put dobit ćemo podatke koji su zasnovani na analizama testova i upitnika koje su popunjavali učenici (15-godišnjaci) i direktori škola o tome kakvo je stanje u bh. obrazovnom sistemu sa nivoa funkcionalnošću pismenošću u određenim oblastima”, kazala je Džumhur.

Na temelju rezultata PISA istraživanja dobit će se i ulazni podaci za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

”Ulaganje u kvalitetno obrazovanje osigurava direktno ulaganje u ekonomski razvoj, što zemlja pokazuje bolje obrazovne rezultate to je veći garant da će buduće generacije biti nosioci ekonomskog razvoja”, kaže Džumhur.

Objava navedenih rezultata, istakla je, bit će značajan trenutak da razumijemo šta se u bh. obrazovnom sistemu dešava, te šta je potrebno uraditi da ono postane bolje i kvalitetnije odnosno da svako dijete dobije obrazovanje koje zaslužuje i koje će ga usmjeriti da funkcioniše u 21. stoljeću.

Provedbu PISA istraživanja finansirala je Evropska komisija u iznosu od 197.000 eura.

”Uz to postojali su lokalni troškovi koje je jednim dijelom osigurala Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, sa drugim donatorima. Na prvi momenat izgleda da su to velika ulaganja, ali ako se to podijeli sa brojem učenika koji su u formalnom obrazovanju – na trogodišnjem nivou dobije se iznos koji je ulaganje jedne KM odnosno svake godine 30 feninga po djetetu. Tako da možemo reći da to nisu ulaganja takvog nivoa kojeg BiH ne može da osigura a ono što se dobiva je mnogo značajnije”, rekla je Džumhur u ime Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

(RTV Slon/Fena)