27 C
Tuzla
18.07.2024.

Rijaset IZBiH – Organiziranje vjerskih aktivnosti za vrijeme Kurban-bajrama

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj je, između ostalog, usvojen Prijedlog za organiziranje vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Kurban – bajrama.

Na sjednici je usvojen Kalendar mektebske pouke za 2020/21. godinu, te data saglasnost za korištenje udžbenika „Tefsir“ za četvrti razred medresa Islamske zajednice u BiH.

Rijaset je razmatrao je i rješenja o ispunjenosti uvjeta za osnivanje i početak rada medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ i usvojio Kalendar rada Prve bošnjačke gimnazije za 2020/21. školsku godinu.

Imenovana je Komisija za ocjenu podesnosti sadržaja za distribuciju u objektima Islamske zajednice i prihvaćen izvještaj o realizaciji konferencije „Dvadeset pet godina od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao oblik postizanja ciljeva genocida“.

Rijaset je utvrdio Nacrt protokola o postupanju u slučajevima napada i zločina iz mržnje na predstavnike, pripadnike, institucije ili objekte Islamske zajednice u BiH i uputio ga muftijstvima na javnu raspravu.

Na kraju je Rijaset razmatrao radno-pravni status uposlenika i tekuća pitanja – javlja MINA.

Vezane vijesti

TUZLA