Rješenjem preko rješenja: Štrajk ljekara UKC-a završit će u sudnici!

Rješenjem preko rješenja: Štrajk ljekara UKC-a završit će u sudnici!

Objavio: -

Nakon što je kantonalni sud u Tuzli prihvatio žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona advokata Damira Alića, i ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla odnosno donio akt kojom se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovni postupak, Općinski sud u Tuzli danas je van ročišta donio Rješenje o privremenoj mjeri osiguranja koja glasi: Zabranjuje se protivniku predlagača Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK organiziranje i provođenje štrajka.

Privrmenena mjera osiguranja na snagu stupa danom donošenja i ostaje na snazi do Odluke o mjeri osiguranja.

U prevodu to znači da je ljekarima iz UKC-a štrajk i dalje zabranjen.

Komentar ove Odluke tražili smo kod pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, advokata Damira Alića, koji je za RTV Slon potvrdio da je nova mjera Općinkog suda Tuzla dostvaljena Sindikatu, te da je ostavljen rok od tri dana za očitovanje po ovom aktu.

Nadalje, kako nam je potvrdio advokat Alić, u ponedjeljak u jutarnjim satima očekuje se hitna sudska rasprava, odnosno suđenje povodom ponovo izrečene mjere zabane organiziranja štrajka, na kojem će biti izvedeni materijalni dokazi kao i svjedoci obe strane u postupku.

Podsjećamo, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK 6. novembra stupili su u generalni štrajk kojim su obuhvaćene sve javne zdravstvene ustanove na području TK, izuzev UKC-a Tuzla, jer je Općinski sud u Tuzli na osnovu tužbe menadžmenta UKC-a donio rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.