RMU ”Banovići” godinu završava uspješno, plate rudara iznad prosjeka

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Već 15 godina Nermin Turić svaki dan silazi nekoliko stotina metara ispod zemlje. Crnu ugljenu prašinu, svakodnevno osjete njegove oči i ruke. Sa velikom snagom, puno truda i željom da svojoj porodici obezbijedi hljeb sa sedam kora, zadovoljan je uslovima rada. Iako je stanje u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine jako loše, uslovi u Rudniku mrkog uglja Banovići, ipak su nešto bolji, na sreću rudara koji ovdje rade.

“Što se tiče rudarstva znate da je uvijek teško, ali mi rudari uvijek smo i humani. Da je dobro, dobro je. Kako vidimo kako drugi rudnici u Federaciji deveraju, mi smo zadovoljni. Dobro je. Evo i topli obrok nam se povećava od 1. januara. Zadovoljni smo situacijom u Rudniku” – rekao je Nermin Turić, rudar u RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Oko 2900 radnika Rudnika mrkog uglja Banovići i ove godine ima razloga za slavlje. Ovo je jedan od rijetkih rudnika u Federaciji koji bilježi uspješno poslovanje. Prošlomjesečna proizvodnja Rudnika bila je rekordna.


“U decembru imamo također veliku proizvodnju i očekujemo da će biti negdje oko 170 hiljada, što znači da smo dobrim dijelom zaostatak u prvih 10 mjeseci nadoknadili i godinu ćemo završiti uspješno. U finansijskom smislu uspješno, u fizičkom obimu proizvodnje blagi zaostatak i nešto malo manje u odnosu na prošlu godinu što se tiče uglja, a što se tiče otkrivke već smo dostigli projektovane i zadate projekcije i bit će oko 12 miliona otkrivke” – istakao je Munever Čergić, generalni direktor RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Ovi podaci pokazuju da je Rudnik mrkog uglja Banovići i ove godine ostvario zacrtane ciljeve. Uspješna poslovna godina omogućila je i dobar prosjek plata zaposlenika.


“Ove godine se uredno isplaćuje rudarski višak u skladu sa kolektivnim ugovorom, regres je isplaćen na vrijeme. Prosječna plata zadnja je 1155 KM , a mislim da je na godišnjem nivou oko 1100 KM. Uredno se izmiruju obaveze prema državi i dobavljačima i trebamo biti ponosni zato što ne dugujemo nikome ništa i sve na vrijeme uplaćujemo” – naglasio je Čergić.

Kolektivni ugovor za oblast rudarstva još uvijek nije postignut, već duže vremena u toku su pregovori sa Federalnom vladom, a iz Sindikata Rudnika Banovići nadaju se da će Ugovor biti potpisan do kraja godine.

“Mi kao RMU Banovići smo zadovoljni. Samim tim što smo pozitivno ovu godinu poslovali, mada je moglo i bolje, ali nadamo se da će iduća godina biti puno, puno uspješnija. Sveukupno gledajući rudarstvo se ne nalazi tamo gdje mu je mjesto i nadam se da ćemo kroz sindikalne aktivnosti sa Vladom postignuti dogovor i da će rudarstvo dobiti status koji zaslužuje” – kazao je Zijad Lačić, predstavnik Skupštine sindikata RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Završetkom transportnog sistema i nabavkom još jednog mehanizovanog čela, Rudnik Banovići moći će proizvesti između 2,5 i tri miliona tona uglja godišnje. Povodom 21. decembra Dana rudara BiH, Sindikalna organizacija RMU “Banovići” d.d. Banovići upućuje iskrene čestitike rudarima cijele BiH, iskazujući duboko poštovanje ljudima koji obavljaju jedan od najtežih, ali i najčasnijih poslova. Sutra, na Dan rudara će se održati i završna manifestacija obilježavanja Dana rudara, kada će biti upriličen tradicionalni vatromet kao i Rudarska zabava u sali Radničkog doma.