RMU Banovići svoje aktivnosti usmjerio na povećanje isporuke uglja prema TE Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U vremenu kada je upitna proizvodnja uglja u Federaciji BiH zbog loše situacije u rudnicima, ali i obustavljanja proizvodnje zbog štrajka rudara, jučerašnji proizvodni podaci iz rudnika „Banovići“ dokaz su da je ovaj rudnik bio i ostao stub stabilnosti energetskog sektroa.

Naime, jučer je za potrebe bloka 6 Termoelektrane Tuzla isporučeno 3.700 tona uglja. Istim tempom nastavljeno je i za vrijeme praznika, a sve aktivnosti usmjerene su da se povećanjem isporuke uglja omogući nesmetano funkcionisanje sistema snadbjevanja električnom energijom.

Proizvodnja uglja u banovićkom rudniku već mjesecima odvija se u otežanim uslovima, zbog obustavljanja jamske proizvodnje, ali to svakako nije prepreka koja bi onemogućila da rudari Banovića daju svoj maksimum kako ne bi došlo do ugrožavanja energetskog sektora i prekida proizvodnje električne energije, što u ovom trenutku predstavlja najbolju podršku našoj jedinoj domovini.

  • U narednim danima nastojat ćemo održati visok nivo proizvodnja uglja s ciljem zadovoljavanja potreba naših strateških partnera, te očuvanja energetske stabilnosti i cjelokupnog privrednog sistema – rekao je Elvir Salihović, direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići – navodi se u saopštenju RMU “Banovići”