Roditelji djece ubijene na Kapiji: Srbijo ne diraj nam rane! /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tačno u 12 sati oglasila su se zvona na pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, ezan se čuo sa džamija. Kiša je počela padati upravo kada je počelo protestno okupljanje Mladih Tuzle na Kapiji, mjestu gdje je 1995. počinjen najveći zločin protiv civilnog stanovništva Tuzle. Protiv laži će se boriti istinom i samo istinom. Promocijom knjige “tuzlanska kapija- režirana tragedija” Republika Srbija nastavila je da ubija roditelje, da nagriza otvorenu ranu, ali se roditelji, oni koji su još uvijek živi ne daju. Ne daju se ni Tuzlaci zbog čega je njih oko hiljadu danas dalo podršku mladima Tuzle koji su pismeno i usmeno, tražili od Republike Srbije da se u cilju zajedničke budućnosti i pomirenja ograde od promocije knjige koju je pisao ratni zločinac ratnom zločincu, Ilija Branković, Novaku Đukiću.

“Mladi Tuzle nisu mogli da šute na činjenicu da je država Srbija putem ministarstava i organa, insitucija stala zaštitu i promociju ove sramne knjige. Mladi Tuzle su uputili zvaničan zahtjev predsjedniku i premijerci Srbije da se zvaničmo ograde od ove sramne knjige.”, rekao je Adi Selman, član Upravnog odbora Vijeća mladih Grada Tuzla.

Kod roditelja sramno djelo Ilije Brankovića o tuzlanskoj tragediji u potpuno suprotnoj interpretaciji od stvarne koja se desila maja 1995. na Dan mladosti, izazvala je gorčinu. Jasno su poručili: Srbijo ne diraj nam rane!

“Ovo je nastavak ubijanja Kapije. Ostatak kapije smo mi roditelji, vi mladi, ovo je nastavak ubijanja Kapije, ne damo se ubiti. Ja jesam stara, ostaje na vama mladima, na nas roditelje ovo je djelovalo, ma ne mogu vam opisati. Ovo nije prva njihova laž. Dosta više laži, imaju li dostojanstva, pa da priznaju: Pogriješili smo, evo vam ratni zločinac, evo vam ratni zločinci.”, istakla je Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema Hidanovića.

Iz Udruženja „25. maj – Kapija“ poručuju da istinu ne može niko osporiti ako je vidi, zbog čega je potrebno ne samo stalno podsjećati na masakr i zločin na Kapiji, nego i završiti projekat izgradnje muzeja ubijenoj mladosti Tuzle.

“Djeca svih tih majki, a više od pola roditelja je umrlo čekajući muzej i svoju pravdu. Djeca će biti kroz istoriju Tuzle zapamćena, mi možemo svi pomrijet, ali dok postoji Grad Tuzla postojat će uspomena na ubijenu mladost Tuzle. Ovako se sve zaboravlja, svede se na 25. maj, na pripreme 24. i 25. Maj. 364 dana je Kapija zaboravljena, zato nam se ovo i dešava. A država Srbija uloži jako puno para da skine krivicu sa sebe, ovo je bilo sasvim za očekivat.”, rekao je Edin Hurić, “predsjednik Udruženja 25. maj – Kapija”.

Istinu ne možemo osporiti ako je vidimo, poručio je Hurić. U muzeju su planirani video linkovi sa suđenja Novaku Đukiću, predmeti pronađeni nakon masakra na Kapiji, dokumetnacija koja će ukazati da je Novak Đukić osuđeni ratni zločinac na osnovu materijalnih dokaza i činjenica.

“Muzej je početa gradnja, gotov je projekat, gradnja je u toku. Mi imamo kontinuitet u spomeničkoj kulturi u zastupanju naših branilaca i jedan kontinuiet u obilježavanju, u nedopuštanju zaborava i kad su u pitanju spomenici i muzej čija je gradnja u toku.”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U knjizi “Tuzlanska kapija-režirana tragedija” Ilija Branković iznosi neistinitu ratnu istoriju Tuzle. Ali, ne smijemo zaboraviti da knjige mogu biti režirane, ali činjenice ne mogu, one su istinite i konstantne. Shodno tome činjenica je da je prije skoro 25 godina zločinac imenom Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio granatiranje centra Tuzle. 25. maja 1995. godine ubijen je 71 čovjek, prosjek godina oko 24, a ranjeno ih je više od stotinu. Najmlađa žrtva imala je 2 godine. To su činjenice. To je istina.