Romkinje i dalje na margini – Nemaju primanja, a neke ni zdravstveno osiguranje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U svijetu se danas obilježava Dan ljudskih prava. Na ugrožena prava Roma posebno žena ukazali su članice i članovi Udruženja žena Romkinja ”Bolja budućnost” grada Tuzla na Trgu slobode. Loše vrijeme utjecalo je na sam performans, ali su prolaznici upoznati sa onime s čime se romska populacija suočava. I dalje su na marginama življenja.

Prava pripadnika romske populacije i dalje su ugrožena, moglo se čuti tokom performansa na Trgu slobode povodom Dana ljudskih prava. Iz Udruženja žena Romkinja ”Bolja budućnost” grada Tuzla prezentacijom istraživanja koju su proveli među hiljadu Romkinja, građanima su ukazali na sve probleme s kojima se susreću. Istraživanje je pokazalo da više od 70 posto njih smatra kako su im osnovna ljudska prava ugrožena jer su žene. Ono što je porazno je također da više od 37 posto Romkinja nema osnovno obrazovanje, a 75 posto njih nema nikakvih finansijskih primanja.

”Ako na hiljadu žena vidite ovako poražavajuće podatke, onda možete misliti kakva je situacija sa Romkinjama u BiH. Ono što naglašavam, mislim da generalno položaj žena u BiH nije na zavidnom nivou, možete misliti kad je neko pored toga što je u nepovoljnom položaju, pa još ima predrasude i diskriminaciju upleteno u sve to, onda je to još teži položaj”, kaže Indira Bajramović, direktorica UŽR ”Bolja budućnost” grada Tuzla.

Iako bi svi trebali imati zakonski zagarantovana prava, Romi su u skoro svim sferama života diskriminisani, rečeno je ovom prilikom. Naza Jusić suočavala se sa diskriminacijom prilikom ostvarivanja osnovnih ljudskih prava. Kaže, samo zato što je Romkinja.

”Većina nas žena Romkinja nema zdravstveno osiguranje. Puno žena je obolilo, a i ne znaju. Gdje god idemo doktoru, kao da nismo ni došli, nepismeni i ne znamo svoja prava, ostavljeni sami sebi”, navodi Naza Jusić, članica UŽR ”Bolja budućnost” grada Tuzla.

Direktorica UŽR ”Bolja budućnost” grada Tuzla ističe da je sa zdravstvenim osiguranjem jako teško, jer negdje oko 70 posto žena nije u sistemu zdravstvene zaštite iz ko zna kojih razloga.

”Neke nemaju lične dokumente, neke nemaju informacije, neke su zakasnile na onaj rok koji je postavljen na birou za zapošljavanje, neke ne ispunjavaju da budu korisnice centra za socijalni rad, to su sve način na koji bi se mogli ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu”, navodi Bajramović.

Istraživanje je također pokazalo da 45 posto Romkinja trpi nasilje, 29 posto ih nije stambeno zbrinuto, a 25 posto živi u lošim uslovima. Zbog svih iznesenih podataka, potrebno je u budućnosti još više govoriti o ugrožavanju prava ljudi na ovim prostorima. Članice i članovi ove organizacije poručili su da neće stati, nego će od nadležnih tražiti poštivanje ljudskih prava i iskorjenjivanje diskiminacije prema Romkinjama.