RSD Sloboda – 100 godina ponosa, u četvrtak Crveno-crna noć

     

Radničko sportsko društvo ”Sloboda” u ovoj godini obilježava jubilej. Tokom 100 godina postojanja, društvo je izraslo u veliki kolektiv, a iza članova i klubova su brojni uspjesi. Danas je u jatu Slobode 13 klubova i tamburaški orkestar. Ovaj jubilej, pored pojedinačkih slavlja i manifestacija klubova, bit će obilježen i u organizaciji Radničkog sportskog društva ”Sloboda” tokom ove sedmice.

”26. decembra u Narodnom pozorištu u 18 sati bit će održana Svečana akademija u povodu 100 godina RSD Sloboda – 100 godina ponosa,  poslije toga u 20 sati u Kristalnoj sali bit će Crveno-crna noć gdje će glavni glumci biti sportisti grada Tuzla, zaslužni sportisti i svi oni koji su nosili Slobodu kroz vrijeme”, navodi Aid Berbić, predsjednik UO RSD ”Sloboda”.

Dva dana poslije, tokom koncerta na Trgu slobode bit će organizovano iznenađenje za sve građane, a u povodu ovoj jubileja. Kada je formirano, Sloboda je bila nadnacionalno sportsko društvo, za razliku od drugih klubova i društava van ovog grada. Sloboda je iznjedrila brojne sportiste, učesnike olimpijskih igara i prvenstava. Iz svijeta su se u rodni kraj vraćali s velikim priznanjima i medaljama.

”Sloboda je bila veća od grada. Kad kažem to, hoću da kažem, da mnogi gradovi veći od Tuzle i mnogi nisu poznavali Tuzlu, ali su poznavali Slobodu jer je bila zastupljena u više sportova, osvajala priznanja”, kaže Bahrija Tanović, predsjednik Skupštine RSD ”Sloboda”.

Danas je sport u državi najlošije regulisan i nema jasnih mjera i načina finansiranja, što je otežavajuća okolnost za sve klubove Slobode, moglo se čuti ovom prilikom. Sve je na plećima entuzijasta i istinskih zaljubljenika u sport, uz podršku lokalnih zajednica. Uprkos tome, zadnjih godina povećava se broj članova Radničkog sportskog društva ”Sloboda”.

”Brojimo preko 2.000 članova što sportista, sportskih radnika i trenera, na što smo posebno ponosni. To nam daje veće ciljeve i zadatke, ostvarivanje kontinuiteta u radu. Nadamo se da će iz te mase naših članova da će se naći pojedinci koji će početi ostvarivati velike sportske rezultate”, ističe Jasenko Elezović, generalni sekretar RSD ”Sloboda”.

Moramo se boriti da Sloboda ostane ono što je bila do sada, jer Tuzla je Sloboda, a Sloboda je Tuzla, poručeno je s ove konferencije. Iz Radničkog sportskog društva Sloboda pozvali su zaljubljenike u sport da podržavaju svoje klubove na takmičenjima i kroz manifestacije u narednim godinama. Za januar je najavljena promocija monografije ”100 godina Radničkog sportskog društva Sloboda”, projekcija filma o ovom jubileju, te otvaranje Kuće sporta.